Tomán Szabina: Nemcsak a számokat nézem, hanem az embereket a vállalkozások mögött

Tomán Szabina modellből lett elismert üzletasszony, ma pedig már az ország egyik legismertebb befektetője a Cápák között című műsornak köszönhetően. Hogy hogyan áll helyt a nagyrészt férfiak által uralt üzleti világban, és hogy mi a titka a munka és a magánélet egyensúlyának megőrzésének, arról a Femcafe.hu-nak mesélt.

Modellként kezdted a karrieredet - amikor ezzel foglalkoztál, hogyan képzelted el a későbbi életedet?

Most igazából azt csinálom, ami a gyerekkori álmom volt: szerettem volna egy saját boltot. Ez az álom persze kinőtte magát, most már több saját boltom van, egy egész hálózat, de maga a lelki indíttatás, hogy a munkám során emberekkel találkozzak, kommunikáljak, az a Toman brand alapja. A modellkedés egy szép, hosszú vargabetű volt az életemben, aminek nagyon sokat köszönhetek, mind szakmailag, mind emberileg. Soha nem kerestem azt az utat, jött egy lehetőség, és többszöri megkeresés után belevágtam. Hatalmas önállóságra nevelt, megtanított kiállni magamért, maximalizmusra tanított. Részben ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetem a sikeremet üzletasszonyként.

Kezdetben tudtad, hogy üzletasszony szeretnél lenni, és területet kerestél hozzá, vagy előbb volt az ötlet, és így alakult az élet?

Szülés után nekem is meg kellett küzdenem a kilókkal, ráadásul egy önsanyargató, drasztikus diéta kizárt egy olyan időszakban, amikor az ember alig alszik, és egy másik kis élet kerül előtérbe, az ő szükségletei lesznek a legfontosabbak. Így hát – 30 kg súlyfelesleggel – elkezdtem kísérletezni a fehérjediétával, finom és élvezhető menüket állítottam össze. A cél az volt, hogy az izomtömeg megmaradjon, de megszabaduljak a felhalmozódott szénhidráttól és zsíroktól. Kismama voltam, energikusnak kellett maradnom, így egy hétköznapokban is működő rendszerre volt szükség.

Tomán Szabina

A Toman Diet ma már az egész országban jelen van, sőt, nemrég adtátok hírül, hogy Münchenben is partnerre leltetek. Hogy kezdődött a cég útja? Hittél benne, hogy ekkora birodalmat építész ki?

Egyre többen kérték, hozzak nekik termékeket, mert szembetűnő volt a fogyásom. Elkezdődött a forgalmazás, és hirtelen már annyian érdeklődtek nálam, hogy felmerült egy üzlet nyitásának ötlete. Ami nagyon fontos, hogy mi a kezdetektől fogva a személyes kapcsolatban hiszünk. Nem csak eladjuk a terméket, hanem minden kérdésre válaszolunk a diéta bármelyik pillanatában, és a folyamat elejétől a végéig fogjuk a vásárló kezét. Talán ez az egyik titok, ebben voltunk az elsők itthon, és ez az, amiből azóta sem engedek. A koronavírus nálunk is hozott változásokat, de a konzultációkról nem mondtunk le, pusztán átkerültek az online térbe. Egy maroknyi csapattal kezdtem, ma pedig már több mint hetvenen dolgozunk az elégedett vásárlókért. Erről az elején álmodni se mertem.

Hogyan talált meg a Cápák között lehetősége?

A műsor producere, Máté Kriszta keresett meg a második évad előtt. Rögtön tudtam, hogy ez a lehetőség egy nagy fordulópontot jelenthet az életemben. Eddig csak a saját brandemmel dolgoztam, de így már befektetőként is részt vehetek olyan projektekben, amik igazán megszólítanak. Nemcsak a számokat nézem, hanem az embereket a vállalkozások mögött. Külön öröm, hogy így a női vállalkozókat is segíthetem.

Tomán Szabina

Egyedüli női Cápa vagy, érzel bármilyen hátrányt emiatt a fiúk mellett?

Azt hiszem, nekem teljesen más a szemléletem, mint nekik. Ez inkább lehetőség, mintsem hátrány. Az pedig külön izgalmas, amikor közös befektetések születnek, például Petyával. Nagyon kedvelem az ötleteit, inspiráló vele a munka.

Mennyire vagy nyitott az új üzletekre? Elképzelhető, hogy olyan ötletbe fektess, ami nem a profilodhoz tartozik?

Ahogy már mondtam, én alapvetően az emberben hiszek. Az egészségtudatos életmód mellett a fenntarthatóság és a divat is egy olyan szegmens, amiben szívesen mozgok.

Volt olyan befektetésed, ami végül nem jött össze?

Igen, de ez nagyon sok mindenen múlik, nem élem meg kudarcként az ilyen helyzeteket. Nagyon fontos, hogy jól működjön a csapatban a kémia, hogy bízzunk egymásban.

Tomán Szabina

Nemrég felröppentek olyan hírek, hogy a lányodat a színészet érdekli. Melyik a reálisabb út jelenleg? Édesapja nyomdokaiba lép és művész lesz belőle, vagy a hatásodra az üzleti élet felé is kacsintgat?

Amira 14 éves, most kezdi majd a szeptemberben a középiskolát. Nagyon nyitott egyéniség, sokat olvas, de az, hogy melyik irányt választja még alakulóban van. Mindent megfogok tenni, hogy támogassam őt a választásában, de befolyásolni nem fogom. Korai még ezt megmondani.

Lehet valaki egyszerre sikeres üzletasszony és jó családanya? Miben látod az egyensúly titkát?

Én hiszem, hogy lehet, és próbálom így élni az életemet. Ami szerintem a legfontosabb, az az intenzív jelenlét. Ha munkáról van szó, akkor az adott szituációban kell ott lenni agyban és lélekben maximálisan, otthon pedig ki kell zárni mindent, ami nem a családról szól. Legalábbis addig, amíg ébren vannak a lányok. Hajnalban edzem, este pedig egy kevéske énidő mellett néha még kinyitom a laptopot, vagy olyan témában olvasok, ami szakmailag segíthet. Folyamatosan tanulok.

Oldalak