Sztárok

Így még sosem láttad: ilyen gyönyörű nő volt fiatalon Teréz anya – fotók

Kalkuttai Boldog Teréz, közismert nevén Teréz anya nevét mindenhol ismerik a világon. Az indiai Kolkata szegénynegyedeiben végzett áldozatos munkájával az egész emberiség elismerését kivívta, azt azonban csak kevesen tudják, hogyan töltötte a fiatal éveit.

Áldozatos munkát végzett

Teréz anya 1910-ben látta meg a napvilágot Agnes Gonxha Bojaxhiu néven Üsküb városában: 18 éves korában döntötte el, hogy apáca szeretne lenni, ezért elhagyta a családját és jelentkezett az akkor ott szolgálatot teljesítő írországi Loreto nővérekhez. Nem sokkal később felvételt kért a Loretói Miasszonyunk anyaházába, akik néhány hónap felkészítés után Indiába küldték – itt tette le a szerzetesi fogadalmát 1931-ben, s felvette Teréz nevet lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből. Vonattal utazott Indiába: amikor meglátta a nélkülözést és a szegénységet ráébredt, hogy nincs joga a kolostor békéjében, kényelmében élni, miközben az emberek, akiket szolgálni jött, nyomorognak. Küldetést érzett arra, hogy elhagyja a kolostort, megossza sorsát a szenvedőkkel és Jézust követve a szegények között szolgáljon. További részletek a galériában!

Teréz anya 1948-ban Kolkata érsekén keresztül engedélyt kért XII. Pius pápától, hogy elhagyhassa a közösséget és független apácaként nyomornegyedben dolgozhasson. Levette szerzetesi öltözékét és Patnába ment a missziós orvosnővérekhez, hogy megfelelő egészségügyi ápolónői kiképzést kapjon.
Kattints a további képekért!

2003. október 19-én avatták boldoggá, majd 2016. szeptember 4-én szentté a 20. század egyik legnagyszerűbb személyét, Agnes Gonxha Bojaxhiut, azaz Teréz anyát. A tíz legkedvesebb gondolatával emlékezünk különleges személyiségére.

Leadfotó: Chip HIRES/Gamma-Rapho via Getty Images

Oldalak

Sztárok