Negyven év szenvedély a színpadon: Takács Kati Psota-díjat kapott

Idén Takács Katalin Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész kapta a Psota Irén-díjat.

Takács Kati Psota-díjat kapott

Takács Katalin, Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész kapta idén a Psota-díjat. A díjazottat a fővárosban, a Rózsavölgyi Szalonban megrendezett díjátadón Bálint András Kossuth-díjas színművész, a Radnóti Miklós Színház volt igazgatója méltatta. Beszédében párhuzamként megemlítette Posta Irén szenvedélyességét, ami a színpadon és azon kívül is annyira jellemezte lényét.

Ez a díj azért is jelent sokat, mert Psota Irén nagyon izgalmas színésznő volt, szuverén és öntörvényű nő, és ez nekem nagyon tetszik. Másrészt azért is fontos, mert azt tapasztalom, hogy manapság sokan hajlamosak elfelejteni a mi múltunkat, amit tőlük tanultunk, amit örököltünk. A díjjal viszont az ő neve is fennmarad, és minden olyan érték és szenvedély, amit képviselt” – nyilatkozta a színésznő az Indexnek.

A Psota-díj története 2016-ban kezdődött, amikor Almási Évát a Nemzet Színészévé választották, az elhunyt Psota Irén helyére. Almási Éva kezdeményezésére ekkor létrejött a Psota Irén Alapítvány, amely minden évben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén tiszteletére.

A Psota-díjat az indoklás szerint az a színésznő kaphatja, akinek színpadi sokszínűsége, tehetsége, kiemelkedő képességei méltók a 2016-ban, 86 éves korában elhunyt Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén örökségéhez. Ajánlást minden magyarországi színház tehet.

A díjat odaítélő kuratórium tagja Almási Éva, a Nemzet Színésze; Hazai Kinga ügyvéd, az alapítvány elnöke; Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész; Lantos Endre főorvos, valamint Langer János ügyvéd. A kuratórium tagja volt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze is. Április 16-án bekövetkezett halálát követően helyére Básti Juli Kossuth-díjas színművészt kérték fel.

Tudj meg többet Takács Katalin színművészről – lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2