Sztárok

Mentális betegsége és férje hűtlensége miatt ölte meg magát az írónő: csupán 30 éves volt, amikor fejét a gázsütőbe tette

Sylvia Plath maradandó életművet hagyott hátra, költészetével és írásaival pedig óriási hatást gyakorolt az irodalomra. Igazi zseni volt, ám ma már főként tragikus sorsa miatt emlékezünk rá, ugyanis mindössze 30 éves volt, amikor önkezűleg véget vetett az életének, miközben gyermekei a szomszéd szobán aludtak.

Tragédia

Sylvia Plath 1932. október 27-én, a nagy gazdasági világválság idején született Bostonban, Aurelia Schober Plath és Otto Emile Plath első gyermekeként. Csupán 8 esztendős volt, amikor édesapja embóliában elhunyt egy műtétet követően – a tragédiát sosem tudta igazán feldolgozni, az emlék egész életén át végig kísértette. Ekkoriban már írói tehetsége is megmutatkozott, legelső verse a Boston Herald című napilapban jelent meg, az irodalom iránti szenvedélye pedig az idő múlásával egyre nagyobb szerepet töltött be a mindennapjaiban. Már számos költeménye és prózai műve publikálásra került, amikor megjelent első és egyetlen regénye Az üvegbura címen – alig egy hónappal később azonban már nem a szerzemény, hanem a tragikus halála kapcsán beszéltek róla az emberek. Részletek a galériában!

Sylvia Plath a northamptoni Smith College-ban kezdte meg tanulmányait, a főiskola harmadik évét követő nyáron pedig vendégszerkesztői állást ajánlottak neki a Mademoiselle magazinnál, így egy hónapot töltött New Yorkban – ekkoriban már súlyos mentális problémákkal küzdött.
Kattints a további képekért!

Jobba Gabi 1983. augusztus 29-én döntött úgy, hogy itt hagyja a földi életet: utolsó levelében írt kétségbeesett sorai a mai napig nem hagyják nyugodni az embereket. Vajon mi lelte a sikeres és csinos művésznőt, hogy eldobta magától az életét?

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Sztárok
Fashion&Beauty
Üdítő, szexi és merész: Ez a 2024-es nyár legmenőbb hajtrendje!
Lifestyle
A Nyilas legyen óvatos, mert balesetveszélyes helyzetbe kerülhet. Napi horoszkóp!
Sztárok
Érte rajong most az egész világ, ami nem is csoda, hiszen nemcsak hihetetlenül tehetséges, de jóképű is.