Sebestyén Balázs, Dukai Regina vagy Brad Pitt lesz az össznépi verseny győztese?

Korunkban az elsőszámú társadalmi érintkezés a közösségi portálokon történik, ahol szabadon csatlakozhatunk klubokhoz, csoportokhoz. Így kedvenc sztárjainkat is felkutathatjuk és nyomonkövethetjük, mint ahogy én azt meg is tettem.

Utánanéztem a Facebookon néhány hazai és külföldi celebnek, és az eredmény meglepett. Azt kell, hogy mondjam, a hazai „sztárok” nem kényeztetik el a rajongóikat. Hivatalos oldala szinte alig van valakinek, a legtöbbet pedig maguk a rajongók üzemeltetik, tehát alig van közvetlen kapcsolat a rajongók és sztárjaik között. Persze azért vannak az újságírók és a riporterek, hogy leírják és elmondják helyettük, hogy mostanában mi is történt velük. Azért szomorú, ha valaki ennyire elhanyagolja a rajongóit. Elvégre azért lett celeb (celebrity, ünnepeltség, ünnepelt sztár), mert valami olyat nyújtott a közönségnek, ami megfogta őket. Nélkülük nem lenne ott ahol. Persze vannak mindenféle hivatalos honlapok, de érdemes lenne átgondolni, egy Facebook-os oldal létesítését is, mivel mégiscsak 500 millió felhasználóval büszkélkedhet világszerte. Mellesleg sokkal közvetlenebb lehetne így a kapcsolat a rajongókkal.

Egy-egy magyar celeb között elég nagy különbségek mutatkoznak a „rajongói” oldalak számában és működésében. Horváth Éváról például csak egyet találtam, de az a hivatalos Facebook rajongói oldala, amivel személy szerint meg voltam elégedve. Rendszeresen frissítik, minden Évával kapcsolatos hírt feltesznek, és elég sok kép is megtalálható az oldalon, valamint egy link, ami elvezet Éva hivatalos honlapjához. Ennek egyik ellenpontja Lilu. Kettő hozzá fűződő oldalt találtam, de se kép se leírás, az egyik közel háromezer rajongót mondhat magának, a másik mindössze 63-at. Az előbbi oldalon főleg a Való Világgal kapcsolatos történeteket beszélik meg, valamint Lilu megnyilvánulásait. Ezzel szemben, a másik Való Világ-os műsorvezetőnek, Sebestyén Balázsnak több, mint 10 oldala van – köztük egy csoporttal. Kettő kivétellel nem árulnak el túl sokat, ezekből az egyiket egy közeli ismerőse hozta létre, a másik egy rajongói oldal közel 15 ezer rajongóval. És ha már Való Világ, akkor a kutatásból nem maradhatott ki Stohl András sem, aki messze a legérdekesebb eredményeket adta. Népszerűség, hírnév ide vagy oda, nem tettek jót neki a balesetek, de eddig ezzel vonta magára a legnagyobb figyelmet, és ez meg is mutatkozott a létrehozott csoportokon, és oldalakon.

A közel 40 Stoh András nevéhez fűződő oldalak közül a legtöbb rajongója –több mint 11 ezer fővel- az „Akiket még nem ütött el Stohl András” névre hallgat, és ezekhez jönnek hozzá a hasonló témájú oldalak, összesen több mint 5 ezer rajongóval. Ezzel szemben ugyan van egy rajongói oldala, és néhány a védelmére létrehozott is, de ezeknek összesen nincs ezer tagjuk. Úgy látszik tehát, hogy a rajongók nem tudnak eltekinteni a sajnálatos eseményektől.

Stohl egyik oldala kapcsán (ami azt javasolná, hogy Stohl legyen Hajdú Péter sofőre) utánanéztem Hajdú Péternek, akinek rajongói a Facebook közösségből, még 10-en sincsenek (azaz voltak a cikk írásakor). Felesége, Sarka Kata ezzel szemben egy egész Fan Klubbal dicsekedhet, igaz nem túl sok rajongóval (247). Változó időszakonként frissítik, igaz a rajongók nem nagyon vesznek részt az információáramlatban. Nem úgy, mint Dukai Regina FanClubja, persze van is kinek, hiszen Reginának majdnem 30 ezer rajongója van, akikkel rendszeresen kommunikál, az oldal tele fényképekkel és még a fellépések dátumai is frissítve vannak.

Ilyenek a mi saját sztárjaink, de legalább könnyebben ki lehet igazodni, nem úgy, mint a nemzetközi sztároknál. Brad Pittre például megszámlálhatatlan mennyiségű találatot dob ki a Facebook, mivel a világ minden pontján, ahol ismerik Brad Pittet születhet egy Fan Klub. A nehezebb feladat megtalálni azt, amit a saját nyelvünkön készült, vagy legalább angolul. A legtöbb embernek (majdnem 300 ezer) egy olyan Brad Pitt oldal tetszik, ami még csak nem is Klubként működik, hanem csak egy bekezdésnyi Wikipédia bejegyzés. Ez a 300 ezer fő nem tűnik olyan soknak, ha figyelembe vesszük, hogy a Becstelen Brigantikban hallható olasz akcentusának egyedül csak 63 ezer rajongója van. Az egyik szívtipró (és rendkívül tehetséges színész) elvezetett egy másik hasonló kaliberű karakterhez, Johhny Depp-hez, név szerint a „Gyűlölöm ha Brad Pitt felhív, amikor Johnny Depp-pel vagyok az ágyban” oldal. Johnny is rengeteg oldalt tudhat magának, de nincsenek hivatalos rajongói oldalra utaló nyomok. Rákerestem Angelina Jolie-ra és Jennifer Anistonra, aztán fel kellett adnom, beláthatatlan mennyiségű találatot adott, ezért inkább egy másik műfajjal próbálkoztam, a divattal. Az amerikai modell ikont Tyra Banks-et és Victoria Secret által világhíressé vált Heidi Klum-ot, és fellélegeztem.

Úgy tűnik, a szupermodellek saját maguk üzemeltetik az oldalt, rendszeresen frissítve, új információkkal, képekkel. Így mozgatva meg a több mint félmilliós rajongótáborukat.
Azt vettem észre, hogy ahol a celebek maguk is közreműködnek az oldalak működtetésében, ott a rajongók is lelkesebbek, és sokkal több minden történik, mint a rajongók által létrehozott oldalakon. Nem beszélve arról, hogy ez utóbbiaknál az aktuális események gyakran elmaradnak, vagy egyáltalán nem jelennek meg –bár ez a jobbik eset, sokszor azt sem lehet tudni, hogy pontosan mit is takar az oldal. Kicsit nehéz is kiigazodni, nem tudhatjuk, melyik klubhoz csatlakozzunk, milyen oldalt jelöljünk meg, ha rendszeresen akarunk hallani kedvenceinkről, fellépéseikről vagy éppen munkáikról.

A legtöbb tagot és rajongót számláló oldalakat figyelembe véve, ennyi rajongónak örvendhetnek a celebek.

Horváth Éva 697
Sebestyén Balázs
15387
Lilu
    2973
Stohl András
322
Hajdú Péter 27
Sarka Kata 256
Dukai Regina 28320
Brad Pitt
282390
Brad Pitt olasz akcentusa
63101
Johhny Depp
153447
Tyra Banks
612714
Heidi Klum
801319


 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!