"A Pilvaker egy család, nemcsak a színpadon, a bajban is összetartunk" - Interjú

A szavak forradalma idén is csak online valósulhat meg - ennek részleteiről és a Pilvaker missziójának beteljesítéséről beszélgettünk a produkció különböző alkotóival, Trokán Nórával, Takács Ákossal és Bánki Benivel.

Pilvaker - Az esemény, ami megváltoztatta, hogyan gondolunk március 15-re

"Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldel a nyárfa az ablak előtt" - így kezdődik Petőfi Sándor 1847 szeptemberében írt elégiája, a Szeptember végén, amelyet feleségéhez, Szendrey Júliához írt. Ma már nemcsak kötelező memoriterként, hanem mint a Red Bull Pilvaker egyik leghíresebb dalaként ismeri a költeményt az egész ország, Marsalkó Dávid, Fluor, Deego és Singh Viki előadásában.

A 2014-es sláger előtti években már szépen építkezett a Pilvaker, mint produkció, pedig először nem mutattak olyan messze a terveik, hogy az Erkel Színházat, majd a Budapest Sportarénát is telt házassá töltik. A kezdeti cél az volt, hogy fiatal tehetségekkel hozzanak össze egy olyan rendhagyó előadást, amelyben az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeznek meg, az évek alatt azonban egy sokszínű kulturális rendezvénnyé nőhette ki magát.

A szavak forradalma

A közreműködők listája egyre hosszabb, a már hagyománnyá nőtt rendezvény oszlopos tagjai között pedig olyan híres előadókat találunk, mint Deego, Diaz, Fluor Tomi, Fura Csé, Járai Márk, Lábas Viki, Marsalkó Dávid, Papp Szabi, Sub Bass Monster, Szakács Gergő, Szivák Zsolt és Trokán Nóra. Az est elmaradhatatlan szereplője pedig Kautzky Armand.

A Pilvaker küldetésének megvalósítása egy új szemléletmódot és bátor vállalást igényelt. Egy olyan kulturális kezdeményezés valósulhatott meg, amely történelmi és irodalmi emlékeinket hivatott tovább örökíteni olyan modern köntösben, amiről álmodni sem mertünk. A március 15-én előadott műsor évről-évre egyedi koncepcióval tiszteleg a kulturális nagyjaink előtt, valamint igyekszik közelebb hozni a költészet legjavát a fiatalok szívéhez.

Idén sem lesz nemzeti ünnep nélkülük

A projekt sikerét igazolja az a megtisztelő felkérés is, melynek köszönhetően bekerülhetett a Szavak című Juhász Gyula vers átdolgozás az általános iskolai 8. osztályos irodalom tankönyvekbe, valamint hogy a járványhelyzetben sem kell megfeledkezzünk a nagysikerű produkcióról. Tavaly az arénakoncert előtti napokban zárt be az ország, a jelenlegi Covid-helyzet miatt pedig idén sem tudják bepótolni a szervezők élőben a nagysikerű rendezvényt. Kitaláltak azonban egy alternatív megoldást, hogy rajongóiknak idén se teljen el március 15. Pilvaker nélkül - erről pedig a projekt megálmodója, Takács Ákos, valamint két résztvevő előadóművész, Trokán Nóra és Bánki Beni meséltek a Femcafe.hu-nak.

Nem volt olyan régen, amikor magatok is ott álltatok az iskolai, március 15-i ünnepségen. Hogyan élnek bennetek azok a képek?

Trokán Nóra: Iszonyú unalmas megemlékezések voltak...

Takács Ákos: Nekem sincs különleges történetem az iskolai ünnepélyekkel kapcsolatban. Felvettem ugyanazt a fekete farmert, amit egész évben csak az ünnepségekre kellett és arról ment a vita, hogy ki lehet-e tűrni a fehér inget vagy sem...

Bánki Beni: Talán nekem vannak a legfrissebb emlékeim, mert nem rég érettségiztem. Így visszagondolva úgy érzem, nem igazán lehetett megkülönböztetni a különböző ünnepélyeket, annyira egyhangú volt mind. Merev hangulat, kötelező koreográfia, nem nagyon éreztem azt egyszer sem, hogy tudnék hozzá bármilyen módon kapcsolódni. A 2019-es szövegemben benne is van az a sor, hogy "valaki elájul, és még ő a szerencsés" - nevet.

Trokán Nóra: Az igen, Benikém, már magadtól idézel - nevet.

Sok olyan idézet gyűlt össze a Pilvaker kapcsán akár költőktől, akár rapperektől, amelyeket már az egész ország ismer. De nemcsak a kulturális missziója miatt különleges ez a projekt, hanem hogy különböző terültek művészeit is összehozza időről időre. Hogyan jön létre évről évre a forgatókönyv?

Takács Ákos: Sokkal inkább karaktereket, személyiségeket keresünk. Már a produkcióban lévő kollégák is ajánlanak olyan művészt, akiről azt gondolják, hogy jól tudna kapcsolódni hozzánk, de az sem ritka, hogy felkérünk valakit, akit kiszemelünk, mert a szakmaisága és az egyénisége miatt úgy érezzük, passzolna a csapatba. Mivel eléggé vegyes, hogy milyen területekről jönnek a művészek, ezért a legfontosabb, hogy működjön a kémia közöttük. Ez a legelejétől egy kísérleti műfaj, nem tudtunk külföldi példát másolni, ezért a legfontosabb rendezőelvünk mindig az, hogy tudjunk együtt gondolkodni és dolgozni.

Bánki Beni: A produkció előtt elég sok ajtón próbáltam bejutni, hogy érvényesüljek, de sok elutasítást kaptam, mind influencerként, mind előadóként. Valahogy minden sorból kilógtam. Úgy érzem, hogy a Pilvakerben végre hazataláltam. Aki ide bekerül, egy család része lehet. A mostani helyzet mutatja meg igazán, hogy mi nemcsak a színpadon, hanem a bajban is egymás mellett vagyunk.

Nóri, te hogy élted meg annak idején, amikor felkértek, hogy csatlakozz a produkcióhoz? A színészektől a szavalás nem áll távol, gondolom, tetszett a feladat.

Trokán Nóra: Szerintem nem lehet általánosítani, hogy minden színész szeret verset mondani. Vannak olyanok, akik szeretnek, de azt gondolom, ők kevesebben vannak, és még kevesebben, akik jól is tudnak szavalni. Valójában én sosem mondtam verset a Pilvaker előtt nagy nyilvánosság előtt, csak a beszédvizsgámon, még főiskolásként. A feladatot személyes kihívásnak éreztem. Az előadás jellegéből adódóan más, mint egy szimpla versmondás valamilyen megemlékezésen. Szerves része az előadásnak, így közben egyáltalán nem feszengtem, csak előtte izgultam halálra magam. Még mindig nem állítom magamról, hogy tudok szavalni, de a visszajelzések pozitívak. Ákos legalábbis azt mondta nemrég, hogy szerinte jól megy, de ha csak kegyes hazugság, akkor is jól esik - nevet.

Amikor ennyire egyben van egy csapat, sikere van a produkciónak és rengeteg munkát tesztek bele, hogyan lehet feldolgozni, hogy egy globális válság keresztülhúzza a terveiteket? Tavaly és idén is elmaradt az Aréna...

Trokán Nóra: Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt kezdték el bevezetni a különböző óvintézkedéseket a koronavírus miatt. Szürreális volt, hogy nagy a próbafolyamat finisében érkeznek a hírek, hogy megjelent a betegség itthon is, korlátozások várhatók, megszüntetik a tömegrendezvényeket, bezárják a színházakat, izolálják az embereket. Elképzelhetetlennek tűnt, ami ma a valóságunk. Senki nem merte realizálni, hogy ez valóban megtörténhet. A bejelentések ellenére mi befejeztük a próbafolyamatot.

Takács Ákos: Megható volt látni, hogy senkiben nem volt kérdés, hogy összerakjuk az előadást, befejezzük, amit elkezdtünk. Mindenki felelősséget érzett a produkció és egymás iránt. Az utolsó pillanatig dolgoztunk, miközben tudtuk, hogy nem tudjuk majd bemutatni élő közönség előtt a Pilvakert 2020-ban.

Bánki Beni: Sok álmatlan éjszakám volt abban az időszakban. Egyik este Fluor Tomi írt egy üzenetet, hogy nagyon úgy néz ki, hogy nem tudjuk megtartani az előadást. Sosem voltam még annyira csalódott, mint akkor. Felöltöztem és lementem az utcára egy nagyot sétálni, hogy kiszellőztessem a fejemet.

Takács Ákos: Azokban a napokban én is sokat sétálgattam egyedül a Duna-parton... Nagyon fájt lelkileg, de közben úgy érzem, a csapatkohéziónk épült ebben a furcsa helyzetben. Nagyon jó volt átélni a telt házas Erkel Színházat és az Arénát, de a nehéz helyzet miatt úgy összezártunk, annyira átéreztük, hogy ez egy közös ügy, mint előtte még szerintem soha. Megkockáztatom, emberileg még egy full házas Aréna sem kovácsolt volna össze ennyire bennünket.

Nosztalgiázzunk egy kicsit. Mire vagytok a legbüszkébbek a Pilvaker kapcsán?

Takács Ákos: Egyértelműen arra, hogy valóra vált, amit célként tűztünk ki, fogyaszthatóbbá és hozzáférhetőbbé tettük a magyar irodalmat. Bízom benne, hogy ma már mélyebb tudással, rálátással teszik fel a kokárdát március 15-én azok, akik követnek bennünket. Rengeteg visszajelzést kapunk a közönségtől. Mostanában gyűjtöttük éppen össze ezeket.

Az egyik személyes kedvencem az a történet, amikor egy tokaji tanárnő mesélte lelkendezve, hogy az osztálya legvisszahúzódobb tagja egy irodalomórán jelentkezett, hogy előadná a Pilvaker-féle Szeptember végént, amiből olyan katartikus osztályélmény lett, hogy a srác onnantól kezdve sztár lett, többé már nem a periférián létezett. A tanárnő ezután ment nyugdíjba és neki nagyon sokat jelentett az, hogy egy ilyen pozitív történettel búcsúzhatott el a hivatásától.

Bánki Beni: Rengeteg történet jutott el hozzánk, amiből érezhetjük, hogy a magyar emberek életére hatott a Pilvaker üzenete, művészete. Számomra a legkedvesebb történet egy olyan ötéves, megkésett beszédfejlődésű kisfiúé, akinek az édesanyja mesélte el nekünk lelkendezve, hogy a rapszövegek segítettek nekik abban, hogy elkezdjen beszélni. Már sok dalunk szövegét ismeri és egyre jobban kommunikál már.

Trokán Nóra: Számomra fantasztikus érzés egy ekkora produkcióban részt venni. Nagyon élveztem minden pillanatát, az Aréna színpadán állni pedig örökre meghatározó élmény marad. Az egyik kedvenc pillanatom az volt, mikor az aréna közepén a közönség között magasodó emelvényen álltunk Pálmai Annával. Még most is kiráz a hideg, ha azokra a pillanatokra gondolok...

Félve kérdezem, de milyen terveitek vannak a Pilvakerrel?

Takács Ákos: Félve válaszolok, mert nagyon kiszámíthatatlan a helyzet. Mire színpadra kerül a produkció, mi túlvagyunk egy 6-7 hónapos próbafolyamaton. Sajnos nem sikerült tavaly decemberben és idén márciusban bepótolni az elmaradásunkat, de idén Sebestyén Balázsék vendégül látnak bennünket a március 15-i, ünnepi rádióműsorukban, ahol hallhatók lesznek a Pilvaker-dalok és néhány prózai betét is.

Ha a csapat oldaláról kell válaszolnom, szeretnénk élőben is műsort csinálni a közönségünknek, de nyilván ez most nem rajtunk múlik. Az Aréna kapujából sodort el bennünket az első hullám, de szívesen visszaállnánk oda és be is mennénk. Tavaly óta megtanultuk, hogy nem szabad szigorúan tervezni, de benne van a stenk a csapatban, ott szeretnénk folytatni, ahol abbahagytuk.

Balázséknak köszönhetően idén bárki részese lehet a Red Bull Pilvakernek. Rádióműsorral és online minisorozattal készül a Pilvaker-család.

Leadfotó: Pilvaker, Bánki Beni, Trokán Nóra, Takács Ákos

Oldalak