Valós személy volt a Gyöngyhajú lány? Fény derült az Omega leghíresebb dalának titkára

Egy emberként kezd el énekelni minden magyar, valahányszor felcsendül a Gyöngyhajú lány című dal. Az Omega együttes legismertebb száma igazi klasszikusnak számít, azt azonban csak kevesen tudják, mi alapján született a dalszöveg.

Létező személy ihlette?

A Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes 1962-ben alakult, és először külföldi együttesek dalainak feldolgozásával lett népszerű. A zenekar több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében, és az elmúlt évtizedek során az ország egyik legismertebb, külföldön is nagy sikereket elért formációja lett. Kóbor János már a megalakuláskor az együttes oszlopos tagja volt, s bár halálával hatalmas űrt hagyott maga után, az Omega slágerei örökérvényűek maradnak ezután is – többek között olyan nagy klasszikusokat köszönhetünk a zenészeknek, mint az Ezüst eső, a Petróleumlámpa, a Fekete pillangó, és természetesen a Gyöngyhajú lányról sem feledkezhetünk meg. Utóbbival kapcsolatban azonban fennmaradt egy megválaszolatlan kérdés, amire rajongók ezrei kíváncsiak mind a mai napig: vajon ki lehet az a lány, aki a dalszöveget ihlette, és miért gyöngy a haja? További részletekért olvass tovább a galériában!

Az ikonikus dalt Kóbor János hangján felcsendülve ismertük meg, a rockóriás azonban sajnos november óta nincs köztünk, így ő már nem adhat választ a kérdésre. A zenekar menedzsere, Trunkos András viszont a Borsnak elmesélte, mi a Gyöngyhajú lány igaz története.
Kattints a további képekért!

Az egész országot megrázta a szörnyű hír Kóbor János haláláról. Az énekes neve örökre összefonódott az Omega együttessel, s ha bárki a legendára gondol, minden kétséget kizáróan napszemüvegben képzeli maga elé.

Leadfotó: Fortepan/ Szalay Zoltán

Oldalak