Hőssé vált az olimpián Márton Anna, aki sérülten is a végsőkig küzdött

Olimpiai negyedik helyezett lett a 26 éves kardvívó. Márton Anna végig sérülten küzdött a bronzmérkőzésen, kiment térddel sem adta fel a küzdelmet.

Magyarország legújabb büszkesége

A 26 éves Márton Anna negyedik lett a női kardvívók egyéni versenyében a tokiói olimpián. Csodálatos teljesítmény ez azt tekintve, hogy a sportoló egész nap sérülten versenyzett, óriási nehézségekkel kellett szembesülnie, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. De legyőzve a fájdalmat, bekerült a világ négy legjobbja közé, és ezért minden magyarnak van oka ma büszkének lenni rá.

Az egyéni sportok egyik nagy igazságtalansága, hogy itt nincs ismétlés. Ha elrontod az olimpiát, nem tudsz javítani – vívásban biztosan nem” – idézte az Origo Márton Anna egyik korábbi nyilatkozatát. A legtöbb sportolónak szerepel a bakancslistáján az olimpiai szereplés, és ennek az álomnak az eléréséért minden tőlük telhetőt meg is tesznek. Emiatt is volt óriási törés Márton Anna életében, mikor a 2020-as országos bajnokságon súlyos sérülést szenvedett, elszakadt a térdszalagja.

A kardvívónak két választása volt: vagy az operációt választja, ami után olyan hosszú felépülés vár rá, hogy az veszélybe sodorhatja az olimpiai szereplését, vagy más módszerekkel gyógyul. Márton nem kockáztatta az ötkarikás álmot, a második opció mellett döntött.

Márton Anna a tokió olimpián

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: MTI / Illyés Tibor

Oldalak