Sztárok

Felemésztette a depresszió és a rák: 88 évesen lett öngyilkos a 20. század egyik legnagyobb magyar írója

Márai Sándor élete utolsó pillanatáig ádáz harcot vívott a szocialista ideológia ellen. A sors furcsa fintora, hogy annak bukását már nem élhette meg. A múlt század magyar írófejedelme 35 évvel ezelőtt távozott az élők sorából.

Három és fél évtizede halt meg Márai Sándor

Pontosan 35 évvel ezelőtt, 1989. február 21-én halt meg Márai Sándor, a múlt század egyik legnagyobb magyar írója, aki egy egész életen át harcolt a szocialista ideológia ellen, ám - a sors furcsa fintorának "köszönhetően" - épp akkor hunyt el, amikor ezen ideológia már vesztésre állt. A bukás katartikus pillanatát Márai sajnos már nem élhette meg - írja a Rubicon cikke.

Márai egy szász ősökkel rendelkező előkelő kassai polgárcsalád gyermekeként látta meg a napvilágot 1990-ben. Grosschmid Sándorként anyakönyvezték, az 1910-es években azonban művésznevet vett fel, mivel alma matere, a kassai premontrei gimnázium és konzervatív családja nem támogatta irodalmi törekvéseit. 1918-ban Eperjes városában tette le érettségijét. Édesapja jogi pályára szánta, a fiatalember azonban inkább az irodalommal és a politikával foglalkozott. Még 1918-ban megjelent első verseskötete, az Emlékkönyv, mely komoly sikert aratott a kritikusok körében, így Márai hamarosan állást kapott a Budapesti Hírlapnál. Lapozz, a cikk a galériában folytatódik!

A tanácsköztársaság bukása után Németorszában telepedett le, ahol egyebek mellett Kafka-fordításokat készített, aztán 1923-ban öt esztendőre Franciaországba tette át székhelyét. 1928-ban feleségével együtt hazatért Magyarországra. Az egykori lázadó fiatal, aki 1919-ben még a Vörös Újság hasábjain kergette ábrándjait, egy évtized alatt "megtért" családja konzervatív értékeihez, és a polgári irodalom egyik legtehetségesebb és legjelentősebb képviselője lett. Első regénye, amely A mészáros címet viselte, még 1924-ben, Bécsben jelent meg, ez a mű azonban mégis cezúrát jelentett az író munkásságában. Márai, aki egykoron lírikusként kezdte meg pályáját, ezután főként a próza műfajában alkotott, regényeiben, útleírásaiban és naplóbejegyzéseiben a Horthy-korszak polgárságának életét örökítette meg, miközben ádáz harcot vívott a hitleri nemzetiszocializmussal.
Kattints a további képekért!

A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.v

Leadfotó: Wikipédia

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A 120 ezer forintot meg nem haladó nyugellátásoknál méltányossági emelés kérhető - írja a Pénzcentrum. A lap felhívja a figyelmet: a KSH adatai alapján 2023 elején 423 ezer saját jogú nyugdíjasnak és...
Sztárok
Máté Krisztina és Bárdos András hosszú évekig dolgoztak a TV2 híradósaiként, emellett pedig számos más közismert tévés produkcióhoz is az arcukat adták. Végül mégis besokalltak, és úgy döntöttek,...
Lifestyle
Izgalmas szakmai bemutatók, szórakoztató, interaktív programok, szimulációs játékok és értékes nyeremények várják a családokat két áprilisi hétvégén a Camponában.