Sztárok

A Hollywoodi hírességek sétányán is csillagot kapott a magyar színész, akiből morfiumfüggő vált

Lugosi Béla nevét nemcsak idehaza, de külföldön is ismerik, tehetségét pedig a mai napig méltatják a tengerentúlon is. Amilyen sikeres volt azonban karrierje elején, olyan rosszul alakult élete a későbbiekben az első világháborús élményeinek és tapasztalatainak köszönhetően.

A mindent megváltoztató háború

Lugosi Béla rendkívüli tehetségként olyan világszintű hírnévre tett szert, amiről magyarként a legtöbb színész és színésznő csak álmodozhatott és álmodozhat a mai napig. Nem véletlen, hogy még a Hollywoodi hírességek sétányán is csillagot kapott, hiszen a Drakula című film egy csapásra ismertté tette őt még Amerikában is: a filmrendezők és a nők is folyamatosan keresték kegyeit, ám élete végül nem úgy alakult, ahogyan azt tervezte. Pedig minden olyan szépen indult: 1882. október 20-án látta meg a napvilágot Blaskó Béla Ferenc Dezső néven a Blaskó-család negyedik gyermekeként. Bár apja halála után abbahagyta tanulmányait és alkalmi munkákat vállalt, miután elköltözött otthonról, ez későbbi pályafutása kulcsa volt. 1910-ben már a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, egy évvel később pedig a Magyar Színházban, a Királyi Színházban és a Palota Színházban is játszott, 1912-ben pedig a Nemzeti Színház tagja lett. Kiemelkedő alakításai közé tartozik, amikor a Mária Magdolna című színpadi műben ő játszhatta Jézus Krisztust, innen pedig karrierje folyamatosan csak felfelé ívelt. Egészen addig, amíg az első világháború őt is csatára szólította, így hadnagyként kellett szolgálnia az osztrák-magyar hadseregben – ez örökre megváltoztatta az életét még akkor is, ha kezdetben erről fogalma sem volt.

Lapozz a részletekért!

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Sztárok
Lifestyle
Ez a 3 csillagjegy, ha tehetné, egész nap csak aludna.
Lifestyle
A napszúrás komoly állapot, de megfelelő elővigyázatossággal és a tünetek időben történő felismerésével megelőzhetjük a súlyos következményeket.
Sztárok
Amióta a fejére került a korona, III. Károly királynak konkrét elképzelései vannak arról, miképpen alakítaná a monarchiát a jövő nemzedékei számára – fia, Vilmos herceg azonban nem egészen ért vele...