Kiderült Fülöp herceg temetésének időpontja, amin nem lesz jelen Meghan Markle

Szűk családi körben temetik el Fülöp herceget.

Megvan a temetés időpontja

A nyolcnapos nemzeti gyász április 17-ig tart, amikor is szombaton 15:00-kor végső búcsút vesznek Fülöp hercegtől. A ceremóniára a windsori Szent György-kápolnában kerül sor a királyi család részvételével. – derült ki a BBC cikkéből.

A protokolláris előírások szerint a londoni alsóház minden képviselője fekete karszalagot hord a temetésig, illetve férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek. Ugyanezt teszik a királyi család tagjai is. Amíg tart a gyászidőszak II. Erzsébet királynő semmilyen hivatalos tevékenységet nem lát el.

Mindeközben a királyi rezidencia, a Buckingham-palota, és a Windsor-kastély elé a pandémia ellenére folyamatosan érkeznek a britek, hogy leróják kegyeletüket. 

A College of Arms, - a királyi család állami és ceremoniális eseményeinek tanácsadó és szervezőtestülete  - korábban jelezte, hogy nem lesz teljes körű állami temetés, ami a megboldogult Fülöp herceg kívánsága volt.

A járvány miatt jelenleg Nagy-Britanniában legfeljebb csak 30 fő vehet részt a temetésen és ez a királyi családra is érvényes, tehát nem számíthatnak kivételezésre.

A 99 éves korában elhunyt Fülöpnek állami temetés járna, de többször is utalt arra, hogy nem szeretne nagy felhajtást. Magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúszertartásra vágyott.

A temetés napján Fülöp herceg koporsóját a windsori kastélyból a Szent György-kápolnába szállítják egy speciálisan módosított Land Roverben, amelynek megtervezésében korábban ő maga is segédkezett. A királyi család tagjai a koporsó mögött sétálnak majd, a királynő pedig külön érkezik a kápolnába.

Az istentisztelet után a herceget a Szent György-kápolna királyi kriptába helyezik.  A temetést követően kéthetes gyászidőszak veszi kezdetét. 

Meghan Markle nem lesz jelen a temetésen

A korábbi hírek fényében úgy néz ki, hogy a temetésre hazautazik Erzsébet királynő és Fülöp unokája, Harry herceg is, aki tavaly kivált a királyi családtól és feleségével, az Egyesült Államokba költözött.  De Meghan Markle-nek, Sussex hercegnőjének, aki második gyermekükkel terhes, azt tanácsolta az orvosa, hogy ne utazzon. Markle nemcsak azért nem lehet jelen, mert állapotos, hanem mert már volt egy vetélése korábban. 

Boris Johnson miniszterelnök szintén nem vesz részt az ünnepségen, hogy "minél több családtag" vehessen részt a koronavírus korlátozása alatt.

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak