Szegénységben nőtt fel, apja folyamatosan verte őt, ő mégis ünnepelt színésznő lett: 111 éve született Karády Katalin, a végzet asszonya

1910. december 8-án látta meg a napvilágot a magyar színésznő, korának egyik legnagyobb dívája és szexszimbóluma, akiért rajongott az egész ország, ő mégis a kommunizmus áldozata lett.

Hánytatott gyermekkor, megalázó felnőttlét

Karády Katalin 1910. december 8-án született Kőbányán, egy hétgyermekes, rendkívül szegény családban Kaczler Ferenc cipészmester gyermekeként, akiről köztudott volt, hogy rendszeresen alkalmaz fizikai erőszakot gyermekein, agresszivitása nem volt titok. Karádyt viszont ez sem akadályozta abban, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett álmát 26 évesen – ekkor kezdte ugyanis el színészi tanulmányait, miután öt éven át külföldön nevelkedett, hazatérése után pedig egy leányiskola tanulója lett, ahol már felfigyeltek szépségére is. 20 évesen már férjes asszony volt, a nála 18 évvel idősebb Varga András Rezső felesége lett, ám három évvel később elváltak, innentől pedig Katalin már javarészt csak a karrierjére koncentrált: órákat vett Tarnay Ernő és Bárdos Artúr rendezőktől, ám mégis Egyed Zoltán újságíró volt az, aki felfedezte őt, és bemutatta Aczél Ilona színésznőnek, akinek tanodájában végül Karády három évet töltött: itt tanították meg őt a színészet alapjaira, az éneklésre, valamint a helyes viselkedésre és az illő öltözködésre, aminek meg is lett az eredménye. Karádyt kora egyik legnagyobb szexszimbólumának tartották, tehetsége mellett senki sem ment el szó nélkül szépsége mellett: már fiatalkorában is a környék legszebb lányának tartották őt, visszafogott és igényes öltözködésével pedig már akkor kitűnt kortársai közül. Felnőtt nőként maga volt a megtestesült nőideál és a báj, ezen pedig rengeteget dobott színészi képessége, valamint bársonyos, már-már erotikus hangja, amivel levette a lábáról a férfiakat. Élete azonban népszerűsége ellenére sem volt könnyű, ugyanis a kommunista rendszer áldozata lett, ami derékba törte egész karrierjét és életét.

Karádyt 9 év alatt 20 főszerepben láthatta a közönség különböző filmekben, végül Egyed Zoltán lett a menedzsere, aki felfedezte őt – Katalin akkora sztár lett idehaza, hogy rendszeresen pletykáltak róla, többek között úgy tartották róla, hogy csak úgy falja a férfiakat, mások leszbikusnak vélték, kiváló stílusát és hajviseletét mégis nők ezrei utánozták.
Kattints a további képekért!

Jayne Mansfield amerikai színésznő élete maga volt a megtestesült álom, legalábbis annak tűnhetett, ám tragikusan korán távozott az élők sorából az a nő, akinek szívét a magyar származású Hargitay Miklósnak is sikerült elnyernie.

Leadfotó: Facebook/pajtokgabor

Oldalak