Sztárok

A fasiszták brutálisan megkínozták, a kommunisták megölték a vőlegényét: nem kímélték a történelem viharai a 33 éve elhunyt Karády Katalint

Máig a legnagyobb hazai filmsztárok egyikének tartják, pedig 1951-ben végleg elhagyta Magyarországot, s alakításait, színművészi munkáit azóta csak a filmszalagok és a kollektív emlékezet őrizte. A második világháború időszakában gyorsan lehanyatlott Karády Katalin szerencsecsillaga.

"Bestia típus, halálsugár és szivárvány"

Harminchárom évvel ezelőtt, 1990. február 8-án hunyt el Karády Katalin, minden idők egyik legnépszerűbb magyar színésznője, a második világháború előtti honi filmművészet megkerülhetetlen figurája. Kikiáltották már szexszimbólumnak, magyar femme fatale-nak és stílusikonnak is, s annak dacára futhatott be különösen impozáns karriert, hogy aranykora pusztán néhány évet ölel fel: 1939-ben kezdett filmezni - első mozija a máig kultikus Halálos tavasz, melyben Jávor Pál partnereként bukkant fel a vásznon -, a második világháború eszkalációjával párhuzamosan azonban lassacskán lehanyatlott a szerencsecsillaga, 1945 után pedig már alig-alig kapott filmes megbízásokat. Karády bárénekesnőként kezdte, hétgyermekes kőbányai suszter lányaként. Egyed Zoltán újságíró-laptulajdonos fedezte fel, az ő segítségével jutott először színpadi szerepekhez, majd jött a már említett Halálos tavasz, és Karády egy csapásra a magyar film legnagyobb sztárjává avanzsált.

Bajor Gizi, a kor egyik legrangosabb színésznője még a Halálos tavasz elsöprő sikere előtt nyilatkozta pályakezdő kolléganőjéről: „Az a fajtájú női típus, amely még magyar színpadon nem is volt. Százszázalékosan és legelsősorban az van meg benne, amit szerintem Hollywoodban Marlene Dietrichből szerettek volna kicsiholni. Bestia típus, halálsugár és szivárvány, mert minden fantasztikus és örvénylő, veszett és megható káprázása mellett gyerekes is, szóval a Nő… Lehet, hogy nem mindenki fogja szeretni, de mindenki pukkadva fogja megnézni, a férfiak pedig őrjöngeni fognak érte. A legnagyobb jövőt jósolom neki” - idézte fel az Index cikke. Egy ideig úgy tűnt, a jövő tényleg vakítóan fényes: a színésznő 9 év alatt 20 filmben játszott főszerepet, 1942-ben azonban már világosan látszott, hogy a történelem vihara őt sem fogja kímélni.

Lapozd fel galériánkat: a Karády tündökléséről és bukásáról szóló cikkünk rögtön folytatódik!

A viharfelhők már 1942-ben gyülekezni kezdtek: Karády-t április 14-én tanúként beidézték a VIII. kerületi rendőrkapitányságra a zsidó származású Réti György ügyében, aki a színésznő magánlevelezését kezelte - idézte fel a Múlt-kor cikke. Mivel Karády értelmiségi munkakörben foglalkoztatta Rétit, a bíróság a második zsidótörvény alapján bűnösnek találta, és 4000 pengőre vagy harmincnapi elzárásra ítélték. Egy másik fontos fordulópontra is ebben az évben került sor: a filmsztár nyáron ismerkedett meg Ujszászy István vezérőrnaggyal, akivel hamarosan eljegyezték egymást. Ujszászy házassági engedélyért folyamodott Horthy Miklós kormányzóhoz, aki elutasította a kérelmet.
Kattints a további képekért!

Évek óta alig-alig hallani a felejthetetlen magyar színésznőről, a 95 esztendős Máthé Erzsiről. Interjút csak nagyritkán ad, a lakásából alig mozdul ki, és bár szeretne még visszatérni a színészmesterséghez, betegsége ezt lehetetlenné teszi. A Nemzet Színésze egy korábbi interjúban leleplezte torokszorító titkát: évtizedekkel ezelőtt elveszítette egyéves kisfiát, aki első házasságából származott.

Leadfotó: Facebook

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A múlt század közepének kitűnő hangú énekesnője volt Dinah Washington, akinek tragikusan rövid életbe sokfajta stílus belefért. Az előadónő a dzsessz, a blues, de még a popzene műfajában is...
Fashion&Beauty
Valószínűleg te sem szoktad rendszeresen ellenőrizni sminktermékeid lejárati dátumát – nem vagy egyedül. Nem is gondolnánk viszont, milyen fontos lehet egyes termékek esetében.
Sztárok
Sydney van den Bosch-t 2013-ban ismerhettük meg a Miss World Hungary szépségversenyen, azóta pedig sikert sikerre halmoz, többek között modellként, influenszerként és a TV2 Szerencsekerék...