Karády, Gábor Zsa Zsa és Sissi – Így „shoppingoltak” a régi korok híres magyar asszonyai

A „shoppingolás” nem újkeletű, a szépség iránti vágy egyidős az emberiséggel. Az idei utolsó JOY-napokhoz közeledve a magazin Budai Lotti írónő, a divat történetének kutatója segítségével mutatja be, hogy a régi korok híres magyar asszonyai, hogyan viszonyultak a vásárláshoz és mi volt a gyengéjük a divatban és a szépségápolásban.

Karády, a New Yorki kalapkirálynő

Karády Katalin stílusát tízezrek utánozták, a filmcsillag a hollywoodi sztárokéhoz hasonló imázst épített ki magának. Emigrációba kényszerülve Karády Sao Paoloban divat-, New Yorkban kalapüzletet nyitott, utóbbiban még a first Lady, Nancy Reagen is vásárolt. A sztárnak nem esett nehezére, hogy beálljon a pultba. „Az egyik New York-i kalapüzlet társtulajdonosa lettem. Talán meglepően hangzik, de ezt is jóleső alkotómunkának érzem…” – mondta Karády Katalin.

Sissi, az extrém testápolók úttörője

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, vagyis Sissi sok energiát fektetett szépsége ápolásába. 1 méter 70 centi hosszú hajkoronáját konyakos samponnal mosta, bőrét pedig friss borjúhús pakolással frissítette fel. A frizura elkészítés napi 2-3 órát vett igénybe. Azt, hogy mennyi idejét vette el a tevékenység, jól jellemzi alábbi mondata: „A saját hajam rabszolgája vagyok”.

Szendrey Júlia, a bátor divatlázadó

Petőfi Sándor özvegye, Szendrey Júlia költő volt az egyik első magyar nő, aki társaságban nadrágot viselt, rövidre vágatta a haját, sőt szivarozott is. Kortársai eltérően nyilatkoztak róla, ma már elismerés illeti bátorságáért. Kortársa, a Szendrey Júliával gyakran kritikus Vachott Sándorné így nyilatkozott róla: „Petőfiné szerette öltözeteiben is a feltűnőt, s eszményképe a nők között Sand György lévén, a nagy francia írónő mintája szerint, első teendője volt férjhez menetele után, szép gazdag barna haját köröskörül levágatni” – írta az özvegyről emlékirataiban.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2