Sztárok

Karády, Gábor Zsa Zsa és Sissi – Így „shoppingoltak” a régi korok híres magyar asszonyai

A „shoppingolás” nem újkeletű, a szépség iránti vágy egyidős az emberiséggel. Az idei utolsó JOY-napokhoz közeledve a magazin Budai Lotti írónő, a divat történetének kutatója segítségével mutatja be, hogy a régi korok híres magyar asszonyai, hogyan viszonyultak a vásárláshoz és mi volt a gyengéjük a divatban és a szépségápolásban.

Karády, a New Yorki kalapkirálynő

Karády Katalin stílusát tízezrek utánozták, a filmcsillag a hollywoodi sztárokéhoz hasonló imázst épített ki magának. Emigrációba kényszerülve Karády Sao Paoloban divat-, New Yorkban kalapüzletet nyitott, utóbbiban még a first Lady, Nancy Reagen is vásárolt. A sztárnak nem esett nehezére, hogy beálljon a pultba. „Az egyik New York-i kalapüzlet társtulajdonosa lettem. Talán meglepően hangzik, de ezt is jóleső alkotómunkának érzem…” – mondta Karády Katalin.

Sissi, az extrém testápolók úttörője

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, vagyis Sissi sok energiát fektetett szépsége ápolásába. 1 méter 70 centi hosszú hajkoronáját konyakos samponnal mosta, bőrét pedig friss borjúhús pakolással frissítette fel. A frizura elkészítés napi 2-3 órát vett igénybe. Azt, hogy mennyi idejét vette el a tevékenység, jól jellemzi alábbi mondata: „A saját hajam rabszolgája vagyok”.

Szendrey Júlia, a bátor divatlázadó

Petőfi Sándor özvegye, Szendrey Júlia költő volt az egyik első magyar nő, aki társaságban nadrágot viselt, rövidre vágatta a haját, sőt szivarozott is. Kortársai eltérően nyilatkoztak róla, ma már elismerés illeti bátorságáért. Kortársa, a Szendrey Júliával gyakran kritikus Vachott Sándorné így nyilatkozott róla: „Petőfiné szerette öltözeteiben is a feltűnőt, s eszményképe a nők között Sand György lévén, a nagy francia írónő mintája szerint, első teendője volt férjhez menetele után, szép gazdag barna haját köröskörül levágatni” – írta az özvegyről emlékirataiban.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...