Gyászol a világ: elhunyt Virgil Abloh – 6 dolog, amit tudnod kell az úttörő divatpápáról

41 éves korában elhunyt Virgil Abloh, a Louis Vuitton tervezője és az Off-White márka alapítója. A fiatal tehetség halálát a rák egy agresszív formája, a szívében kialakult angioszarkóma okozta.

Úttörő volt

Az évtizedek során számos ikonikus tervező írta be magát örökre a divattörténelembe: elég csak Coco Chanel, Donatella Versace, Jimmy Choo, Giorgio Armani, Roberto Cavalli, Christian Lacroix, Calvin Klein vagy Pierre Cardin nevére gondolnunk – természetesen még hosszan folytathatnánk a felsorolást, most csak néhányat emeltünk ki a legnagyobb klasszikusok közül. Persze mind minden más terület, ez az iparág is folyamatosan ontja ki magából a tehetségesebbnél tehetségesebb szakembereket, sokan pedig már egész fiatalon akkora sikereket érnek el, hogy rögtön a legnagyobb nevek között emlegetik őket. Ilyen volt Virgil Abloh is, akinek nagyon sokat köszönhet a divatvilág: a tervező jól tudta, a divat sokkal inkább művészet, mint ipar, és egyedi módon reagált a társadalmi változásokra – forradalmasító munkájával teljesen átformálta a hétköznapi emberek divathoz való viszonyát, rendhagyó ötleteivel pedig elérte, hogy a szakma egyik legjobbjaként emlegessék. Abloh halálhíre egy emberként rázta meg a világot: az Illinois-ban született divattervező a Fendinél volt gyakornok 2009-ben Kanye Westtel közösen, kilenc évvel később pedig már az első afroamerikainak mondhatta magát, aki egy francia luxusdivatház férfi részlegének művészeti vezetője lett. Emellett ő volt az általa alapított Off-White streetwear divatház vezérigazgatója, a Time magazin pedig 2018-ban a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. Galériánkban olyan érdekességeket olvashatsz Abloh-ról, amikről biztosan nem hallottál eddig!

Abloh szülei első generációs ghánai bevándorlók az Egyesült Államokban: fiukat mindig arra nevelték, hogy kemény, kitartó és alázatos munkával boldog élete lehet. Az iskolában jó tanuló volt, ennek köszönhetően pedig felvételt nyert a Wisconsin-Madison Egyetem építőmérnöki szakára, később pedig építészmérnöki diplomát is szerzett. Édesanyja, aki varrónőként dolgozott, már az egyetemi évek alatt bevezette fiát a divat és a ruhatervezés titkaiba, így a későbbi munkájában ötvözni tudta az otthonról hozott tapasztalatokat az építészettel kapcsolatos tudásával.
Kattints a további képekért!

16 évesen olyanoknak tervezett és varrt öltönyt, mint Károly herceg vagy Gorbacsov. Szegény család hatodik, legkisebb gyerekeként korán megtanulta, mi a felelősségtudat, tehetségének köszönhetően pedig hamar hírnevet szerzett. Egy Savile Row szalonból indult, de a legnagyobb designerek közé nőtte ki magát, akinek kreációi ott sorakoznak Katalin hercegné gardróbjában is.

Leadfotó: Profimedia

Oldalak