Sztárok

Lételeme volt a szerelem: minden nőben az anyját kereste megszállottan a híres magyar költő, mégsem találta meg soha az igazit

Hét nő is volt az életében, akikről ódákat zengett József Attila: a költőóriás múzsaként tekintett mindre, de mégsem volt soha szerencséje a szerelemben.

Alapjaiban rengették meg egész életét és költészetét

Ady Endre, Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, Csokonai Vitéz Mihály – csak pár magyar költő, akik szerelmes verseik ihletét asszonyaikból, szeretőikből merítették. József Attila azonban egészen más volt, mint ők: ő egész életében az igaz szerelmet kereste, amit több nőben talált meg, nem csak egy-kettőben. Minden érzelmet mélyen és szenvedélyesen élt meg, mondhatni neki valóban lételeme volt a szerelem, ez pedig fő ihletforrását adta költészetében, hiszen számtalan gyönyörű alkotás, vers született lelki vívódásairól, amelyeket az életében megforduló nők okoztak számára. József Áron szappanfőző munkás és Pőcze Borbála mosónő gyermekeként látta meg a világot 1905. április 11-én Budapesten harmadik gyerekként, így két nővére, Jolán és Etelka mellett ő volt az egyetlen fia szüleinek. A valósághoz hozzátartozik, hogy igazából hatodik gyermekként született a családba, azonban három testvére még az ő születése előtt meghalt. Mindössze 3 éves volt, amikor apja elhagyta a családot, anyjának pedig csak nehezen sikerült eltartania a gyerekeit, ám annál inkább szerette őket. Attila tehát nagy szegénységben nevelkedett, ám édesanyjára mindvégig felnézett és szerette az asszonyt, még akkor is, amikor Etelka és Attila maga nevelőszülőkhöz kerültek, amíg Borbála megpróbálta megteremteni számukra a jobb életkörülményeket kemény munkával. József Attilára nagy hatással volt, amikor anyja, az imádott Mama megbetegedett: 1914-ben méhrákot állapítottak meg az asszonynál, aki nem sokkal később meg is halt. Anyja halála után minden nőben őt kereste, ez pedig egész szerelmi életére befolyással volt, hiszen sosem találta meg azt az embert, aki betölthette volna az édesanyja által hagyott űrt az életében – pedig ő aztán megszállottan kereste a szerelmet…

Ahogyan azt a Funzine is írja, József Attila 15 éves kora után szinte mindig udvarolt valakinek – múzsája tehát akadt bőven, hiszen számtalan nővel megismerkedett élete során, akiket hevesen és könnyen megszeretett. Verseket írt imádata tárgyainak, az irodalom pedig hét olyan nőt tart számon, akik meghatározó szerepet töltöttek be költészete szempontjából, habár ennél minden bizonnyal jóval több asszonnyal volt dolga. Gebe Mártát még 15 évesen ismerte meg Makón, abban az iskolában, ahová gyámja íratta őt be. Bár Mártuska idősebb volt, és az internátus igazgatójának egyik lánya, Attila mégis bátorságot vett, és versekkel udvarolt neki – a lánynak tetszett a költő közeledése, azonban egy idő után kiderült, hogy inkább olyan fiút keres, aki jobb körülmények között él, mint Attila, így hárította őt. Minden bizonnyal ez vezetett odáig, hogy József Attila mindössze 17 éves korában legelőször próbált meg öngyilkos lenni.
Kattints a további képekért!

A Szex és New York sztárja, Kim Catrall többször meglepte már rajongóit a napokban, friss hírek szerint a sorozat folytatásának új évadában is szerepelni fog, legutóbb pedig a szépészeti beavatkozásokkal kapcsolatban osztotta meg véleményét.

Leadfotó: Wikipédia

Oldalak

Sztárok
Lifestyle
Veled is előfordult már, hogy szinte megundorodtál a kedvenc parfümödtől a menstruációd idején?
Fashion&Beauty
Mutatjuk, hogy mit pakolj a bőröndödbe, hogy felszabadultan, de mégis stílusosan érezd magad a nyaralás alatt.
Sztárok
Alig akarjuk elhinni, de Sandra Bullock hamarosan 60 éves lesz, pedig friss fotóit elnézve simán letagadhatna minimum 15 évet. Vajon hogy csinálja?