A gumiarcú mókamester, aki sohasem akart felnőni - Jim Carrey hatvan éves

Ma ünnepli hatvanadik születésnapját Jim Carrey, az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb és legtehetségesebb hollywoodi komikusa. A színész ugyanakkor gazdagon, precízen megformált drámai szerepeivel is komoly elismeréseket szerzett hosszú, változatos és impozáns pályája során. Csillaga ugyan ma már nem ragyog olyan fényesen, mint húsz évvel ezelőtt, de senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy a színművészet még mindig a kisujjában van.

Miből lesz a cserebogár

James Eugene Carrey néven látta meg a napvilágot az ontariói Newmarketben, egy francia eredetű (eredetileg Carré névre hallgató) család négy gyermeke közül legfiatalabbként. Már kisgyerekként órákon keresztül grimaszolt a tükör előtt, szereplési vágyától vezérelve tízévesen jelentkezett a népszerű Carol Burnett tévéshow-ba. Ide ugyan nem hívták meg, de középiskolájában rendszeresen szórakoztatta diáktársait előadásaival, a tanárok végül nyugalmuk érdekében a tanítási nap végén adtak neki erre pár percet. Tizennégy éves volt, amikor gyökeresen megváltozott életük: apja elvesztette munkáját, pár hónapig az öreg Volkswagen buszukban és a rokonaik kertjében felállított sátrakban húzták meg magukat. Apja nemsokára meghalt, Jim pedig, hiába volt jó tanuló, abba kellett hagyja az iskolát, és egy gumiabroncsgyár portásaként kezdett el dolgozni, hogy pénzt keressen.

Tizenötévesen szerepelt először nyilvánosan komikusként egy torontói klubban. Bár a nézők tetszését nem nyerte el, ez nem ásta alá önbizalmát, finomította előadásait, és két év múlva már rendszeresen, bár igen csekély fizetség ellenében léphetett fel. Meg akarta hódítani az Egyesült Államokat is, ezért jelentkezett az NBC televízión futó Saturday Night Live című műsorba, de nem válogatták be– mintegy kárpótlásul évtizedekkel később, már filmsztárként több alkalommal is a show házigazdája lehetett. Szerencséjére néhány hónappal később arcképe rendkívül elismerő kritika kíséretében ott virított a legnagyobb kanadai lap címoldalán, s hamarosan több – egyelőre kanadai – tévészerepet kapott.

Ugyanakkor Carrey dolgozott az Egyesült Államokban is, s ennek köszönhetően akadt meg a szeme az ifjú tehetségen Rodney Dangerfield komikusnak, aki országjáró műsorába invitálta Carrey-t. Színészünk a nyolcvanas évek elején költözött Hollywoodba, ahol lassan, de biztosan elkezdte taposni a szamárlétra fokait.

Fotó: Christopher Polk / Getty Images

Lapozz, rögtön folytatjuk a Jim Carrey-életrajzot!

Oldalak