Hogy alakul várhatóan az öröklés Fülöp halála után? –  Nem is olyan egyszerű kérdés ez!

Egy kicsit bonyolultabb lesz az öröklés, mint azt gondolnánk.

A The Sun rávilágított arra, hogy nem is olyan egyszerű a válasz a kérdésre, hogy ki fogja örökölni Fülöp címeit a halálát követően.

Kié lesz Edinburgh hercege cím?

Fülöp birtokolta az Edinburgh hercege címet, amit 1947-ben úgymond az ő részére hoztak létre, amikor feleségül vette Erzsébetet. VI. György király egy nappal az esküvője előtt adta neki a „királyi fensége” címet is. Több mint 70 évig birtokolta a megszólítást. Egyelőre még nem tudni, ki lesz a szerencsés, aki megörökli ezt a rangot.

Amennyiben az öröklés rendjét tartjuk szem előtt, azt gondolhatnánk, hogy a legidősebb fiára, Károlyra száll. Csakhogy a trónörökös már rendelkezik a walesi és cornwalli hercegi címekkel, így nem valószínű, hogy egy harmadikat is kapna.

Ami öccsét, Andrást illeti, ő a yorki herceg címnek örvendhet.

A brit lapok szerint Erzsébet legfiatalabb gyermeke, Eduárd nyerheti el az Edinburgh hercegi titulust, mivel jelenleg olyan ranggal bír, ami két fokozattal a hercegi cím alatt áll: ő Wessex grófja.

Viszont van még két gazdára váró cím, ami Fülöp után maradt: Greenwich bárója és Merioneth grófja. Elméleti szinten ezek is Károly hercegnek járnának.

A vagyon Erzsébet királynőt és gyermekeit illeti

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy Fülöp herceg jelentős magánvagyonnal bírt. Évente 360 000 font járadékot kapott a brit parlamenttől. Ennek az életjáradéknak a hivatalos célja a közszolgálati feladatok ellátása során felmerülő költségeinek fedezése. Ezek a kifizetések 1990-ben kezdődtek, és azután is folytatódtak, hogy Fülöp 2017-ben visszavonult a hivatali feladatoktól. Emellett saját bevétellel is rendelkezett pár magánbirtok, és egyéb érdekeltségek által. A Celebrity Net Worth szerint a herceg halála idején 30 millió dollárral rendelkezett.

Itt viszont nem kérdés, hogy a vagyont Erzsébet és gyermekei öröklik majd: Károly herceg (72), Anna hercegnő (70), András herceg (61) és Eduárd herceg (57).

Leadfotó: Profimedia - RedDot

Oldalak