Sztárok

Elhunyt Bob Rafelson filmrendező, Jack Nicholson egyik alkotótársa

A direktor, aki kortársaival együtt jelentős szerepet játszott Hollywood megreformálásában a hetvenes évek során, 88 éves korában távozott az élők sorából.

Hollywood legizgalmasabb korszakának lehetett a tanúja

Elhunyt Bob Rafelson amerikai filmrendező, aki elsősorban a három Oscar-díjas színészóriással, Jack Nicholsonnal közös filmjei révén vált híressé. Rafelson 88 évet élt, halálhíréről a The Hollywood Reporter számolt be. Felesége, Gabrielle arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a direktor aspeni otthonában, szerettei körében távozott.

Rafelson 1933. február 21-én született New York City-ben. Előbb filozófiát tanult, majd bevonult katonának: Japánban állomásozott, ahol többek között DJ-ként is kipróbálta magát. Később beszippantotta a mozi világa (ami nem is csoda, hiszen rokonai között volt Samson Raphaelson is, A jazzénekes című filmklasszikus alapjául szolgáló novella szerzője, aki kilenc filmet írt a legendás Ernst Lubitsch számára). Az ötvenes évek alkonyán kezdett el dolgozni a televízióban, majd 1962-ben Hollywoodba költözött. 1965-ben Bert Schneiderrel együtt megalapították a Raybert/BBS Productions nevű függetlenfilmes vállalkozásukat, melynek égisze alatt aztán rengeteg emlékezetes mozi született. Sőt, Rafelsonék a Raybertnek köszönhetően bábáskodhattak a nagynevű amerikai zenekar, a Beatles tengerentúli "változataként" számon tartott Monkees születésénél. Az együttest egy tévésorozat miatt verbuválták össze, mely az NBC-n futott négy éven keresztül, méghozzá hangos sikerrel.

Fotó: United Archives / Getty Images

Rafelson olyan rendezéseknek köszönhetően futott be, mint az 1970-es Öt könnyű darab Jak Nicholson főszereplésével, mely egy kallódó értelmiségi önkeresését, pokoljárását mutatja be az európai művészfilmtől kölcsönzött stíluseszközökkel. Szintén Nicholsonnal készült az 1972-es A Marvin Gardens királya és az 1981-es A postás mindig kétszer csenget is, James M. Cain regényének immár sokadik filmes átirata.

Fotó: Fairfax Media Archives / Getty Images

Oldalak

Sztárok
Sztárok
A Neveletlen hercegnő-filmek Clarisse Renaldi királynője a mai napon ünnepli 88. születésnapját, nemrégiben pedig friss fotók is készültek a rég nem látott, legendás filmcsillagról.
Home&Design
Az új, szezonális lakberendezési trendek közül a szőnyegen szőnyeg stílus lesz az egyik legnépszerűbb. Mutatjuk, hogyan alkalmazhatod, hogy a lehető legmutatósabb legyen.
Fashion&Beauty
Ez az őszi trend minden stílushoz tökéletes kiegészítőt nyújt.