Több milliárd forintos rekordösszegért árverezték el Maradona legendás mezét

A néhai futballista az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, az angolok elleni mérkőzésen viselte az emblematikus ruhadarabot.

Felfoghatatlan összegért talált gazdára Maradona meze

Rekordot jelentő, 9,3 millió dollárért (3,348 milliárd forintért) kelt el szerdán Diego Maradona meze, amelyet az 1986-os labdarúgó-világbajnokságon, az angolok elleni mérkőzésen viselt – írja az MTI. A Sotherby's aukciós háznál április 20-án indult el érte az internetes árverés.

A mexikóvárosi összecsapáson Maradona két gólt szerzett, ezek közül a második egy félpályás szóló végén született, az első találat pedig az „Isten keze” néven híresült el: a csatár kézzel ütötte a kapuba a labdát, de a játékvezető és az asszisztensek ezt nem vették észre.

A legendás ruhadarabot eddig a korábbi angol válogatott középpályás, Steve Hodge birtokolta, ugyanis ő volt az, aki a 2–1-es argentin győzelemmel zárult meccs után mezt cserélt Maradonával. Az argentin támadó meze mostanáig a manchesteri nemzeti futballmúzeumban volt kiállítva.

Az eddig legdrágábban értékesített sportfelszerelés Babe Ruth legendás baseball-játékos 1920-as évek végén viselt meze volt, amely 2019-ben 5,6 millió dollárért kelt el.

A minden idők egyik legnagyszerűbb labdarúgójaként számon tartott Diego Maradona 2020 novemberében, 60 esztendős korában hunyt el. Élete utolsó időszakában sokat betegeskedett, végül szívinfarktus okozta a halálát. Ezután Argentinában három napig tartó nemzeti gyászt rendeltek el, 2020 decemberében pedig stadiont neveztek el a néhai sportolóról az olaszországi Nápolyban.

Fotó: Jean-Yves Ruszniewski / Getty Images

A festmény tengeri lényként ábrázolja a művész egykori múzsáját, Marie-Thérése Waltert.

Leadfotó: Jean-Yves Ruszniewski / Getty Images

Oldalak