Sztárok

Radnóti Miklós titokzatos szerelmi élete: Gyarmati Fanni jól tudta, hogy hűtlen volt a férje

Bár a magyar irodalomban Radnóti és Gyarmati Fanni kapcsolatát az egyik legszebbnek tartjuk, ismert tény, hogy az nem mindig volt felhőtlen. Ráadásul a költőóriásnak a feleségén kívül is volt egy szerelme, kapcsolatukat pedig Fanni előtt sem titkolták.

Legendás szerelem volt az övék

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni szerelmi története gyerekkorukban kezdődött: a költő 1926-ban, 17 évesen ismerte meg az akkor még csak 14 éves Fannit – mindketten ugyanahhoz a tanárhoz jártak matematika korrepetálásra. A kamaszkorban lévő Radnótinak azonnal megtetszett a lány és még a ceruzáikat is elcserélte, hogy legyen oka megszólítani őt. Pár évvel később, miután Radnóti megszerezte a diplomáját, 1935-ben összeházasodtak és beköltöztek egy apró, második emeleten lévő lakásba a Pozsonyi úton. A fiatal pár szegénységben élt, bevételük Fanni tanítói munkájából volt, ugyanis Radnótinak csak rendszertelenül jelent meg egy-egy verse, de igyekezett alkalmanként szerkesztői vagy fordítói állást is vállalni. Mindemellett helyzetüket a fenyegető zsidótörvények sem könnyítették meg, de a pár a hátrányos körülmények ellenére is kitartott, Fanni pedig minden erejével azon volt, hogy támogassa férje művészetét. A fiatal nő vált az ifjú költő legnagyobb kritikusává, hiszen jó érzéke volt az irodalomhoz és a versekhez, így segítette szerelmét az írásban. Kapcsolatuk azonban számos mélypontot is megélt, mai fejjel pedig szinte hihetetlen, hogy a szerelmük képes volt győzedelmeskedni a rengeteg megpróbáltatáson…

Bár a házaspár nagyon szerette egymást, jól tudták, hogy szerelmüket nem pecsételhetik meg gyermekekkel. Fanni hatszor lett terhes Radnótitól, de minden alkalommal elvetette a magzatot orvos testvérének segítségével a megélhetési problémáikra hivatkozva. És ha mindez nem lett volna elég, az is nyílt titoknak számított, hogy a költő nem volt teljesen hűséges hozzá.
Kattints a további képekért!

2003. szeptember 12-én hunyt el Johnny Cash, a 20. század egyik legnagyobb hatású zenésze, a country és folk műfajok koronázatlan királya.

Leadfotó: YouTube/ Kölcsey Televízió

Oldalak

Sztárok
Sztárok
Vilmos szívében egyetlen lánya igencsak különleges helyet foglal el, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az imádni való becenév, amit a herceg adott Saroltának.
Sztárok
Brigitte Macron rendre elkápráztatja a világot stílusos szettjeivel, melyeknek hála a francia first lady simán letagadhatna akár 10 évet is a korából.
Lifestyle
Aligha akad olyan eszköz, amivel 100 százalékos biztonsággal megelőzhető egy autólopás, ugyanakkor érdemes megismerni a rablók módszereit, hogy felismerjük, ha esetleg belefutnánk egy csapdájukba....