Sztárok

Hátborzongató, hogyan vesztette életét a legendás zenész: rejtélyes halála a mai napig megoldatlan

Chet Baker korának egyik legnagyobb hatású dzsesszmuzsikusa volt, tragikus és rejtélyes körülmények között bekövetkezett halála azonban idejekorán véget vetett fényesen ragyogó karrierjének.

Csupán 58 éves volt

Chet Baker 1929. december 23-án látta meg a napvilágot Yale városában, Oklahoma államban. A zene iránti érzékenysége már fiatal korában megmutatkozott, ami nem csoda, hiszen szüleit is pazar muzikalitással áldotta meg a sors. Zenei pályafutását énekléssel kezdte egy templomi kórusban, édesapja azonban hamarosan bevezette őt a rézfúvósok birodalmába egy harsona segítségével, amelynek helyébe egy trombita lépett. 16 évesen otthagyta az iskolát és katonának állt, szenvedélyének azonban továbbra sem fordított hátat, ugyanis csatlakozott a hadsereg zenekarához. Miután 1948-ban leszerelt, zeneelméletet és harmóniát tanult az El Camino College-ban, Los Angelesben, tanulmányait azonban a második évben abbahagyta, ugyanis újra besorozták a hadseregbe. Baker tagja lett a hatodik hadsereg zenekarának Presidióban, San Franciscóban, de hamarosan olyan neves San Franciscó-i dzsesszklubokban kezdett játszani, mint a Bop City és a Black Hawk. A hadseregből ismét leszerelték, így folytatni tudta profi zenészkarrierjét; az igazi áttörést pedig végül a Gerry Mulligan-kvartettben érte el az 1950-es évek elején, ám a szélesebb közönség körében inkább az énekével szerzett hírnevet. Az évek során több világhírű zenésszel játszott együtt, így Stan Getz-cel és Charlie Parkerral is, trombitajátékának különleges hangzásával pedig egyik úttörője lett a ,,cool,, irányzatnak. Ám 1956-tól kezdve fokozatosan rabja lett a heroinnak, karrierje hanyatlásnak indult, mígnem egy nap szörnyű körülmények között életét vesztette. Részletek a galériában!

Chet Baker zenéjét a lírai, valamint melankolikus hangzás jellemezte. Trombitajátéka kifinomult és érzékeny volt, és sokan úgy tartották, hogy egyedi stílusa ezer közül is felismerhető. A Gerry Mulligan-kvartett gyorsan ért el sikereket, de alig egy év múlva felbomlott, mert Mulligant kábítószerezés vádjával letartóztatták, majd bebörtönözték. Ezt követően Baker 1953-ban megalakította saját kvartettjét.
Kattints a további képekért!

Cass Elliot, vagyis a Mamas and Papas együttes egyik ikonikus tagja hatalmas sikereket ért el mind szólókarrierjében, mind pedig a zenekarral, magánélete azonban nem úgy alakult, ahogyan azt szerette volna.

Leadfotó: PoPsie Randolph/Michael Ochs Archives/Getty Images
Forrás: Grunge

Oldalak

Video Ne legyen tabu! Az anyai kiégésről beszélt a szakértő
Sztárok
Lifestyle
Van bőven jogszabály, amiről ha későn értesülünk, akkor elég borsos büntetésbe szaladhatunk bele. Ezt a Közterület Felügyelet figyeli, hogy betartjuk-e.
Utazás
Június 16-án este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni az égen – közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-...
Lifestyle
A buggyantott tojás elkészítése sokak számára kihívást jelent, most azonban egy olyan zseniális trükk terjed a neten, amit neked is érdemes kipróbálnod, ha a tökéletes végeredményre vágysz.