Bereményi Géza 75 - A legjobb dalszövegei, amiket minden magyarnak ismernie kell

Születésnapját ünnepli ma a Nemzet Művésze, akinek számtalan halhatatlan dalszöveget köszönhetnek a magyar előadók és a közönség.

A legfrappánsabb magyar toll

Bereményi Géza érdemeit hosszasan sorolhatnánk, hiszen ő a 21. századi kulturális élet egyik legtöbbet díjazott alakja, ami nem véletlen. A Vetró Géza néven született rendező, író, forgatókönyv- és dalszövegíró - sok pályatársával ellentétben - élő legenda lett. Kalandos, tarka életéről könyvet is írt, melyben megelevendik a nyolcadik kerület közepe, a Teleki téri piac és környéke, ahol gyerekeskedett, s ahonnan megannyi karakterét mintázta és ihletét merítette ahhoz, hogy bemutassa a korszellemet és az univerzális emberi érzelmeket.

20 éves korától – nagyapja iránti tiszteletből – a Bereményi nevet vette fel, így ismeri őt közéleti szereplőként az ország. A művészetek és az irodalom érdekelte a leginkább, 1970-ben az ELTE Bölcsészettudományi Karán olasz-magyar szakon végzett. 1971-ig a Művelt Nép Könyvterjesztő Vállalatnál reklámpropagandistaként, majd a Pannónia Filmstúdióban szinkrondramaturgként dolgozott, majd szellemi szabadfoglalkozású lett.

Múlhatatlan dalszövegek

A sokoldalú művész, az elmúlt évtizedekben szinte minden irodalmi műfajt kipróbált. Íróként indult, ma mégis a filmes és a színházi világ egyik meghatározó alakja. Kiemelkedőek filmjei, színpadi művei és dalszövegei is, amelyekből most a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat, amik mára már ikonikus szövegrészletekké váltak. S ha már a napokban volt Cseh Tamás születésének 78. évfordulója - és ők ketten nemcsak az alkotásban, hanem a hétköznapokban is jó barátok voltak - közös szerzeményeikből válogattunk.

A jobbik részem "Én már úgy vagyok jó, ahogy így vagyok Én már nem leszek másik Matatni szeretek, álmodok Egész kipusztulásig..."
Kattints a további képekért!

Leadfotó és fotó: Stekovics Gáspár / Wikipedia

Oldalak

Szólj hozzá Te is!