Sztárok

Jakupcsek Gabriella az anyai kiégésről: „Az, aki azt mondja, hogy nincs mélypontja, hazudik” - Interjú

Csütörtök este lezajlott az Anya jól van (?) konferencia, amit a Femcafe és a P&A Productions az anyai kiégés prevenciójának és megsegítésének érdekében hozott létre. Az este folyamán számos tabudöntögető, a mentális egészséget, továbbá az öngondoskodást fókuszba helyező, őszinte, mély, humorral fűszerezett beszélgetést hallgattunk végig, többek között Jakupcsek Gabriella közreműködésével. A médiaszemélyiséggel az eseménynek otthont adó MagNet Közösségi Házban beszélgettünk.

„Az anya és az idő” – Jakupcsek Gabriellával

Eszünkbe sem jut, mennyi édesanya küszködik a rá nehezedő terhekkel, szerepekkel, melyeket a társadalom rájuk kényszerít, mondván egy anya erős, és mindig jól van, akkor is, ha nem. A nyomás alatt önmagukat elveszíteni hajlamos nők, anyák mentális, lelki egészsége, a róluk való gondoskodás és az öngondoskodás fontossága hatással van az egész világunk működésére, és nagyon téved, aki azt hiszi, a problémát továbbra is a szőnyeg alá lehet söpörni. Éppen ezért létrehoztunk egy konferenciát, aminek záróbeszélgetésében a hazai médiavilág egyik megkerülhetetlen alakjának, Jakupcsek Gabriellának szavait is hallhattuk.

Mivel ő maga közéleti szereplőként és családanyaként is funkcionál, nem csupán a munkával kapcsolatos érdemeivel mutat példát, hanem sikeres magánéletével egyaránt – három gyermeknek adott életet, közben pedig unokái is születtek. Mindez már önmagában nagy kihívás, így adódik a kérdés: hogyan tudta – és képes mind a mai napig – összehangolni sokszínű szakmai tevékenységét, a gyermeknevelést és az egyéb hétköznapi kötelességeket azzal, hogy közben a mentális, pszichés állapotát is harmóniában tartja? Mi a viszonya az anya-nő-idő hármashoz? Tapasztalatai alapján mi a meglátása arról, hogyan kerülhetjük el a kiégést?

Jakupcsek Gabriella többek között ezekről a kérdéskörökről folytatott eszmecserét a konferencia egyik szervezőjével, Szajki-Vörös Adéllal, mi pedig a beszélgetést megelőzően kérdeztük őt a témát több szempontból is megközelítve.

Az, aki azt mondja, hogy nincs mélypontja, hazudik. Nekem is vannak. Ilyenkor mindig megállok egy pillanatra, hogy valami túlfutott. Jelzem magam számára, hogy most vagy túlvállaltam magam, vagy nagyon nem figyeltem oda valakire. Általában mindig visszaüt valahogy az aránytalanság” – fogalmazott egyebek közt.

Az interjút az alábbi videóban tudod meghallgatni:

Felemelő és elgondolkodtató előadásokkal, valamint kerekasztal-beszélgetésekkel teletűzdelt délutánon vehetett részt, aki ellátogatott május 23-án, csütörtökön délután a budapesti MagnetHázba, ahol a Femcafe és a P&A Productions közös szervezésében megtartottuk az első Anya jól van(?) konferenciát, amely az anyai kiégés, az anyai öngondoskodás témáját járta körül.

Leadfotó: Femcafe

Oldalak

Video Inspiráló pillanatok Anya jól van(?) konferenciánkról
Sztárok
Lifestyle
Pénzügyi útmutatásra, tanácsra lenne szükséged, de nem tudod kihez fordulj? Az alábbi három csillagjegy tökéletes választás lehet, ők ugyanis kiemelkedően jól bánnak a pénzzel.
Fashion&Beauty
Ahogy beköszönt a nyár és a napsütéses időszak, sokan örömmel vonulnak ki a szabadba, hogy élvezzék a napfényt és a meleget, azonban gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő fényvédelemre,...
Lifestyle
A legtöbben bevásárlás után szinte mindent bepakolnak a hűtőbe, ez azonban nagyon rossz szokás, ugyanis vannak bizonyos élelmiszerek, amikre ártalmas a hideg levegő.