Sztárok

Egész életében megtagadta magától a testi gyönyört: szüzen halt meg az ikonikus művész, aki nyíltan vállalta, hogy homoszexuális

Andy Warhol, a múlt század legismertebb amerikai képzőművésze, a pop-art irányzat központi figurája volt, aki bár a szexuális szabadságban és a szabadelvűségben hitt, mégis érintetlenül távozott az élők sorából.

A múlt század legendája

Andy Warhol szlovákiai rutén szülők gyermekeként született 1928. augusztus 6-án Pittsburgh-ben. Kisfiúként sokat betegeskedett, egy skarlátfertőzés szövődményeinek következtében pedig bőre pigmenthiányos lett, ám ez idővel előnyére vált, ugyanis különös fehérsége később csak növelte titokzatosságát. Festészetet és formatervezést tanult, majd 1949-ben New Yorkba költözött, és lakást bérelt Manhattanben – ekkoriban reklámgrafikából élt, de tervezett színházi díszleteket, könyvjelzőket, üdvözlőlapokat, sőt női cipőket is. Sajátos művészetének alapját a mindennapi tárgyak és termékek képezték: megfestette a Coca-Colás üveget, a Campbell leveskonzervet, a dollár bankjegyet, képein a hagyományos festékek mellett cipőfényesítő kenőcsöt és tojást is felhasznált, "ikonként" emlegetett portréit pedig Marilyn Monroe, Jackie Kennedy, Mick Jagger, Elvis Presley, Mao Ce-tung és Lenin arcképével készítette. Első önálló kiállítása 1952-ben volt, neve az ötvenes évek végére már széles körben elterjedt a művészvilágban, a hatvanas-hetvenes évekre pedig az amerikai pop kultúra kiemelkedő egyénisége lett. Warholban sokan az amerikai álom megtestesítőjét látták, művészete alapvetően befolyásolta a múlt század látásmódját, valamint értékszemléletét, ő azonban gátlásos és visszahúzó személyisége miatt nehezen viselte a sztársággal járó ismertséget, és magánéletét hétpecsétes titokként őrizte. További részletek a galériában!

Andy Warhol saját magát gépnek minősítette, műhelyét pedig gyárnak (Factory) nevezte el a tömegkultúrára utalva, amely a New York-i társasági élet központja lett, a zenével, tánccal fűszerezett események pedig a képzőművészet új útjait nyitották meg.
Kattints a további képekért!

Tyrone Powerért bomlottak a nők, a filmcsillag azonban állítólag mindvégig a férfiakhoz vonzódott, már ami a hálószobát illeti, ennek ellenére azonban háromszor is megnősült.

Leadfotó: Pictorial Parade/Archive Photos/Getty Images
Forrás: Velvet

Oldalak

Sztárok
Utazás
Több mint százan meghaltak Ninive tartományban, Al-Hamdaniya településen egy iraki esküvőn, amikor tűz ütött ki a bálteremben. Egy új felvételen látható, hogy a lángok másodpercek alatt elterjedtek a...
Sztárok
II. Erzsébet királynő igazán bőkezű volt mindkét unokájával, miután megházasodtak, ám Vilmosnak és Katalinnak jóval nagyobb értékű nászajándékot adott, mint Harrynek és Meghannak, amit utóbbi...
Lifestyle
Valahányszor hazaért a munkából a nő és a barátja, a macskájuk az ajtóban várta őket. Aztán vettek egy háziállat kamerát.