Zserbó - A legjobb recept szerint

A karácsonyi hangulat egyik alapfeltétele a zserbó. Idén Te se hagyd ki a repertoárból, süsd meg és kápráztasd el a családot! Vigyázat! Készíts belőle sokat, mert gyorsan fogy.
Az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót, a sütőport és jól összedolgozzuk. A tésztát három egyenlő részre osztjuk és mindegyik lapot egy 35 x 25 cm nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk. Figyeljünk arra, hogy a tészta széle ne érjen a sütőlap széléhez, mert a kelésnél és a sütésnél növekedni fog. Először megkenjük az első lapot a baracklekvárral, majd meghintjük a darált dió és porcukor keverékének felével, majd ráhelyezzük a második lapot és azt is hasonlóképpen megkenjük és leszórjuk. Ne spóroljunk a lekvárral, mert száraz lesz sütemény. Erre rátesszük a harmadik lapot, úgy, hogy a széleket is betakarja, majd szobahőmérsékleten kelesztjük egy óráig. A tetejét megszurkáljuk és lassan sütjük (előmelegített sütőben 185 fokon kb. 50 perc) addig, amíg a teteje egyenletes világospirosra sül. Kivesszük a sütőből, majd félretesszük hűlni. Olvasszunk vajat egy kis lábasba, majd adjuk hozzá a kristálycukrot, a kakaót és a tejet, ezután forrósítsuk kb. 3-5 percig. Ha ez kész, azonnal, néhány gyors mozdulattal vonjuk be vele a (kihűlt) sütemény külsejét, majd hagyjuk száradni a mázat másnapig. Akkor van kész, ha már kicsit matt. Tálaláshoz kis kockákra vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
Ha tetszett a recept, nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!
























