Zöldbabfőzelék ajvárral: így még biztos nem kóstoltad!
Ne félj kísérletezni az ízekkel!
Exkluzív receptek Topár Gábortól
Van, aki hosszú csipeszekkel hajómakettet épít üvegpalackokba, más bélyeget gyűjt és albumokba rendez, vagy azon munkálkodik, hogy minél gyorsabban minél messzebb tudjon futni - én meg főzni szeretek. A főzés kikapcsol: már a felkészülés és a tájékozódás is szórakoztat, ráadásul éhen sem maradok, ami tiszta haszon. Örömmel osztom meg a jól sikerült receptjeimet, a sikertelenekről pedig mélyen hallgatok.
„Az ínyencség az ember kizárólagos kiváltsága.”
Jean Anthelme Brillat-Savarin
Zöldbabfőzelék ajvárral
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál ajvár (vagy más paprikakrém)
- 3 evőkanál tejföl
- fél evőkanál liszt
- ecet, só, bors
Elkészítés:
A zöldbabot nyáriasan, lecsós alapon szeretem a legjobban. Ezt az ízvilágot ilyenkor még nem friss paprikával és paradicsommal hozom létre, hanem sűrített paradicsom és ajvár felhasználásával. Egy fej hagymát és két gerezd fokhagymát olajon megdinszteltem, lehúzva a tűzről belekevertem egy teáskanál őrölt paprikát, és egy-egy evőkanálnyi ajvárt és sűrített paradicsomot. Vissza a tűzre, hozzáadtam fél kiló fagyasztott zöldbabot, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, sóztam, lefedtem és puhára főztem (kb 25 perc) Kevés ecettel savanyítottam, végül tejföllel és liszttel habartam.
Kész!