Vaníliás kürtőskalács - Egyszerűen elkészíthető és sokkal finomabb, mint a vásári

A kürtőskalács tésztája igen egyszerű, elkészítését mégis misztérium övezi a fa forma és a parázs miatt. Ebben a receptben egyikre sem lesz szükség, viszont ugyanolyan ízt érhettek el, mint a vásárban.
Hozzávalók
- 1 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- egy csipet só
- 2 tojás
- 10 dkg olvasztott margarin
- 2 ek cukor
- reszelt citromhéj
A kenéshez:
- olvasztott vaj vagy sütőmargarin
- vanílliás cukor
- kristálycukor
Elkészítés
A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd dolgozzuk hozzá a tojást, margarint, vaníliáscukrot, lisztet, reszelt citromhéjat és a sót is. Dagasszuk 10 percig a tésztát, majd fél óra alatt kelesszük duplára. Az elkészült tésztát nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Ha nincs kürtőskalács készítő formánk, 2-3 üres alumínium sörösdobozt alaposan mossunk el, majd tekerjük be alufóliában a külsejüket. Azonnal kész is van a rögtönzött formánk. Erre tekerjük föl a tésztát, majd kenjük be a külsejét olvasztott vajjal és alaposan hempergessük bele a vaníliáscukorba, amit kristálycukorral vegyítettünk. Mivel az aluminiumdoboz hamar felhevül, a tésztának 180 fokon nagyjából 10 percet kell a sütőben töltenie. Ha kivettük, azonnal hempergessük meg újra a cukros keverékünkben.