Vaníliás kürtőskalács - Egyszerűen elkészíthető és sokkal finomabb, mint a vásári

A kürtőskalács tésztája igen egyszerű, elkészítését mégis misztérium övezi a fa forma és a parázs miatt. Ebben a receptben egyikre sem lesz szükség, viszont ugyanolyan ízt érhettek el, mint a vásárban.

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • egy csipet só
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott margarin
  • 2 ek cukor
  • reszelt citromhéj

A kenéshez:

  • olvasztott vaj vagy sütőmargarin
  • vanílliás cukor
  • kristálycukor

Elkészítés

A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd dolgozzuk hozzá a tojást, margarint, vaníliáscukrot, lisztet, reszelt citromhéjat és a sót is. Dagasszuk 10 percig a tésztát, majd fél óra alatt kelesszük duplára. Az elkészült tésztát nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd vágjuk ujjnyi vastag csíkokra. Ha nincs kürtőskalács készítő formánk, 2-3 üres alumínium sörösdobozt alaposan mossunk el, majd tekerjük be alufóliában a külsejüket. Azonnal kész is van a rögtönzött formánk. Erre tekerjük föl a tésztát, majd kenjük be a külsejét olvasztott vajjal és alaposan hempergessük bele a vaníliáscukorba, amit kristálycukorral vegyítettünk. Mivel az aluminiumdoboz hamar felhevül, a tésztának 180 fokon nagyjából 10 percet kell a sütőben töltenie. Ha kivettük, azonnal hempergessük meg újra a cukros keverékünkben.

Fotó: youtube.com

Oldalak

Fashion&Beauty
A hiperpigmentáció olyan állapot, amely során a bőrön sötét foltok jelennek meg, melyek az egyenetlen melanin eloszlás miatt alakulnak ki. A jó hír viszont, hogy felveheted a küzdelmet a nemkívánatos...
Fashion&Beauty
A tavasz elég kiszámíthatatlan évszak és ilyenkor igazi kihívást jelent sikkesen, de mégis praktikusan öltözködni.
Lifestyle