A tökéletes pörkölt titka - Így lesz szaftos és ellenállhatatlanul finom

Pörköltet könnyű készíteni, ám ha azt szeretnénk, hogy a miénk legyen a legjobb, akkor nem árt néhány aprócska dolgot betartani. Szerzőnk, az Egy szakács naplója blog írója ezúttal a pörköltfőzés alapszabályaival ismertet meg bennünket!

Mindenkinek megvan a saját pörköltreceptje

Talán az eddigi legmegosztóbb cikkem lesz, de bátor vagyok és belevágok abba, hogy leírjam, szerintem mi is szükséges egy tökéletes pörkölthöz. Még a cikk elején szeretném leszögezni: ahány ház, annyi szokás, és senki lelkébe nem szeretnék beletaposni a pörkölt elképzelésemmel. Fontos ezt kiemelnem, mert pontosan tudom, hogy nem csak hogy minden háziasszonynak, de még a férfiaknak is meg van a saját pörköltreceptjük, ami valami apró csavartól lesz az övék, amit aztán a kóstoltatás után büszkén mesélnek el. Áfonyalekvár, pálinka, különleges fűszerek, vagy éppen a bor?

Kevesen tudják, de az első "rangos" szakács elismerést a falusi bogrács-főzőversenyen nyertem édesapámmal, mégpedig egy ezüst érmet, ami nagy szó, ha tudjuk, hogy egy ilyen főzőversenyen többet számít az, hogy a faluban ki vagy, mintsem az, hogy mit főztél. (Nagyon jól mutatja ezt, hogy a megelőző évben 3 induló közül, az első négybe se kerültünk be.)

Persze, nem ez lesz a mérvadó, de talán ezek a falunapi versenyeken volt az első olyan momentum amikor elmondhattam, hogy "híres" ember kóstolta a főztömet, mégpedig a polgármester, és még meg is lepődött, mikor megkérdezte, hogy kifőzte, és egy 17 éves gimnazista jelentkezett. A pörkölt készítés megint csak egy olyan terület, amit nem az ipari konyhákban tanultam meg az elmúlt években, hanem édesanyám konyhájában még 15 évesen. Aztán, ahogy tanulgattam a konyhákban, és elkezdett kialakulni a saját ízlésem, úgy létrejött a saját pörkölt receptem. Lássuk, mi az ami fontos egy pörköltnél. Szerintem.

A hús

A legfontosabb tényező a hús. Máris rengetegen összevesznének ennél a pontnál, hogy a lapocka, vagy a lábszár a jobb, én magam a nyakra, illetve ha van rá mód (egyszer volt rá életemben) akkor a pofahús. A járóizmok a marha esetében számomra túl magas kollagéntartalmúak (erről bővebben itt olvashatsz), így túl sok a kötőszövet. És bár szeretem a nyakat használni, ha sikerül szereznem, akkor mindenképp szeretek a pörköltbe csontot is dobni, hisz plusz ízt ad. Persze nehezebb kevergetni a pörköltet, de mindent a tökéletességért! A lenti receptet beszerzési problémákból fakadóan - az angolok minden létező marhahúst steaknek szeltek fel - báránylapockából készítettem, csonttal együtt.

A hagyma mennyisége

Következő megosztó pont (azt hiszem, itt csak megosztó pontok lesznek) a hagyma mennyisége. Sokan esküsznek arra, hogy mivel a hagyma adja meg a szaftot, így minél több, annál jobb. Én ezzel nem tudok egyetérteni, hisz a jóból is megárt a sok: a túl sok hagyma miatt édeskés lesz a pörköltünk, elnyomva ezzel a marhaízt. Nekem egy kiló marhahúshoz másfél (közepes) fej hagyma vált be. Nem túl sok, de bőven ad szaftot. Régebben tanulókoromban igyekeztem minél apróbbra vágni a hagymát, aztán rájöttem, hogy felesleges. Hisz órákon át főzzük a pörköltet, a hagyma így is-úgy is szét fog főni, így manapság már csak csíkokra szelem. A hagymán kívül én szeretek hozzáadni kilónként 1 közepes méretű húsos paprikát is, illetve egy darab paradicsomot.

Zsiradék

Olaj vagy zsír? Vagy szalonna? Az olajat kizárhatjuk nyugodtan, és gondolkodjunk tovább a zsír és szalonna között. Inkább legyen az utóbbi. Hogy miért? Egy füstölt szalonna nem csak hogy zsiradékot ad a pörköltnek, de füstös ízt is, (ami nagyon jól jöhet, ha nem tudjuk bográcsban főzni szabadtéren a pörköltet), és emellett a szalonnabőrkéje még "sűrít" is.

Pirospaprika

A pirospaprikát akkor érdemes hozzáadni a pörkölthöz, miután a húst megpirítottuk, de még nem öntöttük fel vízzel. Ha előtte adjuk hozzá, könnyen odaég miközben a húst szeretnénk pirítani, ha később adjuk hozzá, az ízanyagok nem szabadulnak fel ugyanúgy.

A folyadékpótlás

Ahogy a rizottónál is, úgy a pörköltnél is fontos, hogy folyamatosan pótoljuk a folyadékot, ahelyett, hogy az elején egyszer felöntenénk, majd próbálnánk visszaforralni. A jó szaft titka nem csak a hagyma, hanem a folyamatos zsírjára való visszapirítás is, így a "többször keveset" lesz a mi megoldásunk. A bort tartogassuk a végére.

A bor

A marhahúshoz szeretek igazán karakteres, testes borokat használni, de mindenképp vörös, száraz bort. A három kedvencem a Merlot, a Bikavér és a Cabernet Sauvignon. Tévhit, hogy a főzéshez majd jó lesz az olcsó, kannás bor is. Hogy várhatnánk jó ízeket, ha rossz ízű bort teszünk egy pörköltbe? Persze, nem azt mondom, hogy nyissunk egy luxusbort a pörköltünkhöz, de érdemes normális minőséget venni. Olyat, amit magunk is meginnánk. És hogy mikor adjuk hozzá? A főzés utolsó 15-20 percében. Ha túl korán adjuk a bort a pörkölthöz, elfől minden íze, és igazából koccintóst is beleönthettünk volna, ha pedig csak az utolsó két keverésnél adjuk hozzá, a vendégeink nem mehetnek majd haza autóval, hisz időt kell adni az alkoholnak.

Egyéb csavarok, és fűszerek

Nagyon sokan bolondítják a pörköltet mindenféle praktikával, kifejezetten édesanyám, aki legalább 8 különböző fűszert felhasznál a marhapörkölt ízesítéséhez, és bár nem tudom hogyan, de mégis olyan ízkombináció jön létre, hogy nem sikerült még soha se reprodukálnom. Én magam a jóval egyszerűbb ízesítés híve vagyok, törekedve a hús ízének kiemelésére. Édesanyám repertoárjában ott van a borókabogyó, a babérlevél, az oregánó, kakukkfű, sőt az áfonyalekvár is. A fentiek közül a borókabogyó, babérlevél és áfonya kifejezetten jól passzol egy vadpörkölthöz is. De hallottam már olyan megoldásról is, aki szilvapálinkával bolondította a pörköltet, vagy éppenséggel folyadékként kizárólag vörösbort használt (víz helyett), és abban főzte készre a pörköltet.

Oldalak

Fashion&Beauty
Minden évszaknak megvannak a maga elengedhetetlen ruhadarabjai, ha pedig a leghidegebb hónapokról van szó, valószínűleg mindannyiunknak a télikabátok jutnak először az eszünkbe.
Fashion&Beauty
Gyakran elfelejtjük, hogy a héj nem csupán a gyümölcs védelmét szolgálja, hanem ugyanúgy felhasználhatjuk, akár a gyümölcshúst. De pontosan mire is?