Egy fogás, ami után nem maradsz éhes – A tökéletes vörösboros marhapörkölt

A titok a húsban és a bor minőségében rejlik.

Vörösboros marhapörkölt

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhalábszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk római kömény
  • 2 dl jó minőségű száraz vörösbor
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A húst kockára vágjuk, az apróra vágott vöröshagymát pedig a forró zsírban üvegesre pirítjuk. Ha a hagyma kész, rádobjuk a húst, ami ha kifehéredett, megsózzuk, megborsozzuk és meghintjük a pirospaprikával is. Forgassuk át a hagymás húst, majd öntsünk rá 1-2dl vizet és adjuk hozzá a köményt. Fedjük le, időnként keverjük meg, ha pedig a leve elfőtt, pótoljuk a vizet. Amikor a hús puhulni kezd, adjuk hozzá a feldarabolt paprikát és paradicsomot, valamint nyomjuk rá a fokhagymát is. Tovább főzzük addig, míg a hús és a zöldségek is teljesen puhára főnek, közben pedig folyamatosan felöntjük vízzel, de mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyi éppen ellepi a húst. Mikor a marha már szinte teljesen puha és omlós (körülbelül 10-15 perc kell már csak neki), adjuk hozzá a vörösbort és folyamatosan kevergessük a pörköltet. A hústól függően a teljes elkészítési idő körülbelül 2-3 óra. Ha a pörkölt elkészült, tálaljuk nokedlivel, galuskával vagy tarhonyával, esetleg friss kenyérrel.

További két magyaros pörköltreceptért lapozz a következő oldalra!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!