A tökéletes lasagne lépésről lépésre - Ez az eredeti, olasz recept

Imádod az olasz ételeket? Szeretnéd megtudni, mi a titka a tökéletes lasagnénak? Kövesd lépésről lépésre az Egy szakács naplója blog sztárszerzőjének, Györki Attilának a receptjét! A végeredmény mennyei!

Kezdjük a mártással!

Talán nem kell bemutatnom sokak kedvencét: a lasagnét. Mai formájában a középkor óta ismert, és Nápolyból származtatják, valószínűleg a büszke campaniaiak nem is engednék elvitatni maguktól a pizza után a második legnépszerűbb olasz fogást.A legtöbb háziasszony valószínűleg már találkozott a besamel készítéssel, de mégis úgy gondolom, hogy megér egy külön bekezdést az, hogy mi is kell egy tökéletes besamelhez. Az eredeti besamel természetesen csak vaj, liszt és tej "keveréke", amit aztán sóval, borssal és szerecsendióval ízesítünk. De miért csak ennyivel ízesítjük, ha adhatunk hozzá - persze mértékkel - kevés hagymát, fokhagymát, sőt szegfűszeget is!

Besamel mártás

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 liter tej (nagyjából!)
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál friss kakukkfű (vagy egy csipet szárított)
  • 2 szegfűszeg
  • Szerecsendió
  • Só, bors

1. Kezdjük el felforralni a tejet. Csak szép óvatosan! A legkisebb lángon, és időnként keverjük meg, ne égjen le.

2. Adjuk hozzá a durvára aprított hagymát, fokhagymát,illetve a fűszereket.

3. Amíg a tej melegszik, olvasszuk fel a vajat egy lábosban, és adjuk hozzá a lisztet.

4. Egy habverő segítségével keverjük simára, és a lehető legkisebb lángon - ügyelve, hogy ne színezzük meg a rántást! - forrósítsuk fel, és "főzzük" 1-2 percig a rántást. Fontos, hogy kifőzzük a lisztes ízt.

5. Ha felforrt a tej, szűrjük át egy finom szűrőn.

6. Adjuk a tejet lassan a rántáshoz, miközben azt folyamatosan keverjük.

7. Folyamatos kevergetés mellett lassan forraljuk fel a mártást, és ízesítsük, ha szükséges.

+1 Ha túl hígra sikeredik a mártásunk, reszelt sajttal tovább sűríthetjük. Érdemes a tejet több részletben hozzáadni, hisz higítani mindig könnyebb egy mártást, mint sűríteni.

Nem is volt olyan nehéz, nem igaz? A besamel elkészítéséhez nem kell több, mint 15 perc, és remek mártás alap lehet egy sajtmártáshoz, de akár egy szufléhoz, vagy kroketthez is. Ha igazi bolognai ragut akarunk készíteni, annak viszont nem árt kicsit korábban neki állni, hisz legalább 1-2 órán át kell rotyogtatnunk egy igazi bolognait, ha tökéletesre akarjuk készíteni.

Bolognai ragu

Hozzávalók:

  • 500 gramm darált marhahús (vagy marha és sertés mix)
  • 10 dkg pancetta (ha nem találnánk, akkor helyettesítsük füstölt hasaalja szalonnával)
  • 1/2 répa (nagyjából egy ujjnyi hosszúságú, két ujj vastag darab)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 szár zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 1 szál friss rozmaring
  • 2 babérlevél
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 2 dl víz
  • 2 kanál paradicsompüré
  • 1 kanál olíva olaj

1. Lábosban felforrósítom az olíva olajat, majd a a kis kockákra szelt répát, zellert, hagymát és fokhagymát 6-7 perc alatt megpirítom.

2. Hozzáadom először a pancettát, majd a darált húst, és addig pirítom, míg mindenhol barna színt nem kap.

3. Rádobom a friss fűszereket, hozzáadom a paradicsompürét, és felöntöm annyi vízzel, ami épphogy csak ellepi a húst, és 1 órán át legkisebb lángon fedő alatt forralom.

4. 1 óra elteltével leveszem a fedőt, és hozzáadom a vörösbort, és további 15 percig főzöm.

Oldalak

Lifestyle
Hogy mi minden lapulhat egy női táskában, arról órákon át lehetne anekdotázni, egy friss történet azonban minden korábbi képzeletet felülmúl.
Lifestyle
Hogy is van a mondás? Egy fecske nem csinál nyarat – de az első farsangi jelmezt kereső poszt képes lavinát elindítani az online szülői csoportokban. Például az egyik Wednesday-jelmezt kereső poszt...
Lifestyle
Majdnem megállt az 59 éves nő szíve, amikor a Facebook-on belefutott egy étterem reklámvideójába. A felvételen a kilenc éve elhunyt férje ült egy asztalnál.