Recept

Sütőtökből készült laksaleves - Indiai különlegesség

Ha egy kiadós ebédre vagy vacsorára készülsz, és van otthon sütőtököd, akkor próbáld ki az indiai jellegű laksalves egy különleges változatát!

A tök húsát daraboljuk fel körülbelül 5 centis kockákra. Ezután a következő összetevőket konyhai robotgépben vagy mozsár segítségével pépesítsük: limettalevelek, csili, fokhagyma, gyömbér, citromfű, korianderszár, ötfűszer-keverék és római kömény. Az egyvelegnek teljesen pépesnek kell lennie

Video Kiemelkedő női teljesítmények, neves sztárvendégek - Hetedszer ünnepeltük az Inspiráló Nőket

Hozzávalók

  • 700 g félbevágott, kimagozott sütőtök, sonkatok vagy egyéb sütéshez használatos tök
  • 2-3 kimagozott, finomra szeletelt csilipaprika
  • 3 gerezd finomra aprított fokhagyma
  • 2 hüvelykujj méretű, hámozott friss gyömbér
  • 3 szál külső leveleitől megfosztott indiai citromfű (helyettesíthetjük szárított változattal is)
  • 1 meghámozott, finomra szeletelt hagyma
  • egy nagy csokor friss koriander letépkedett levelei
  • 1 púpozott kávéskanál ötfűszer-keverék (például: csili, ánizs, szegfűszeg, fahéj és édeskömény)
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • olívaolaj
  • 5-6 dl csirke vagy zöldség alaplé
  • 200 g basmati rizs
  • 2 db 4 dl-es konzerv kókusztej
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors
  • 1-2 limetta leve
  • 1 friss, felaprított vörös csilipaprika, kókuszreszelék

Elkészítés

A tök húsát daraboljuk fel körülbelül 5 centis kockákra. Ezután a következő összetevőket konyhai robotgépben vagy mozsár segítségével pépesítsük: limettalevelek, csili, fokhagyma, gyömbér, citromfű, korianderszár, ötfűszer-keverék és római kömény. Az egyvelegnek teljesen pépesnek kell lennie, így a megmaradt darabokat távolítsuk el. Ezt a keveréket kevés olajjal és a finomra szeletelt hagymával együtt tegyük fazékba, majd lassú tűzön 10 percig pirítsuk.
A sütőtököt és az alaplét is tegyük a fazékba. Jól keverjük össze úgy, hogy az edény aljára sült finomságok is felkerüljenek. Ezután főzzük forrásig, majd vegyük le a lángot, és lassú tűzön, fedő alatt főzzük még körülbelül 15 percig – amíg a tök meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a rizst és keverjük át. A tök egy része ekkor kezd krémessé válni, de maradnak darabos részek is. Főzzük tovább fedő alatt, hogy megfőjön a rizs, azután vegyük le a fedőt, öntsük hozzá a kókusztejet, ismét keverjük össze,és ízlés szerint óvatosan borsozzuk és sózzuk.

A végén szórjunk rá korianderlevelet vagy pár szelet frissen aprított csilit.

Ezt is ajánljuk: Sütőtökös lekvár - Recept

Oldalak

Recept
Lifestyle
A téli hónapokban kevés dolog esik olyan jól, mint egy forró, gőzölgő krémleves, amely egyszerre melenget, táplál és kényeztet. Most eláruljuk, mi az istenien finom és selymes levesek titkos...
Lifestyle
A 17. században már Európában is elterjedt, sőt hétköznapi szokásnak számított, hogy a férfiak magas sarkú cipőt hordtak, de vajon honnan ered ez a trend, és milyen praktikus célokat szolgált a...
Sztárok
A brit királyi családban folyamatosan változnak a belső erőviszonyok, különösen Kamilla királyné és Katalin hercegné kapcsolata. Az utóbbi időben több olyan pletyka is napvilágot látott, melyek...
Utazás
Örvendetes, hogy a világ legélhetőbb és legbiztonságosabb városainak listáján kizárólag európai helyszínek szerepelnek.
Sztárok
A Micsoda nő! sztárja őszintén vallott arról, milyen érzés még ma is férfiak uralta világban dolgozni és hogyan változtatta meg az anyaság a karrierjét.
Sztárok
A napokban elhunyt Balázs Péter hosszú évekig irányította a szolnoki Szigligeti Színházat, de a nagyközönség egy jelentős része inkább szórakoztató kabarétréfái, na meg legendássá vált...