Süss-főzz levendulával! Ezeket a recepteket imádni fogod
Eláruljuk, hogyan szedd, megmutatjuk, milyen finomságokat készíthetsz belőle.
Szüretelési tanácsok
Ha idén te is szeretnéd megtölteni a spájzod mindenféle levendulás különlegességgel, akkor hasznos tudnod, hogyan is tudod helyesen leszüretelni a növényt. Ebben Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa is segít, aki szerint a növényt még a teljes elnyílása előtt érdemes leszedni, így a virága könnyen „lemorzsolható”. Emellett fontos az is, hogy lehetőleg hosszú szárral szüreteld, mert arról a növény levelét és virágát is leszedheted. Ez pedig azért is fontos, mert bizony mindkettőt hasznosíthatod a konyhában.
Friss és szárított
A konyhában felhasznált levendula lehet friss és szárított is. A frisset adhatod például ízesítés gyanánt tejhez vagy tejszínhez úgy, hogy abban áztatod, majd leszűröd. A szárított virág kitűnő sütemények tésztájába vagy díszítéshez. Ha ételekhez használod a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb mennyiséggel próbálkoznod és fontos felhasználás előtt leöblítened. Emellett jó, ha arra is figyelsz, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.
Lapozz, hogy megtudd, milyen ételeket dobhatsz fel levendulával!