Sült paradicsomos torta bazsalikomos joghurtöntettel

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
18 dkg liszt
  • fél teáskanál só
  • 8,5 dkg hideg vaj
  • 1 evőkanál egész mák
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál hideg víz
  • Tetejére:

    • 5 evőkanál olívaolaj
    • 1 lilahagyma
    • 1 babérlevél
    • 2 ág friss kakukkfű
    • 2 evőkanál barnacukor
    • 3 evőkanál balzsamecet
    • bors
    • 60 dkg koktélparadicsom
    • 2 gerezd fokhagyma
    • reszelt parmezán

    Öntethez:

    • 2 dl natúr joghurt
    • 5 levél bazsalikom
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • színes bors

    Elkészítés

    A tészta alapanyagait dolgozzuk össze, majd hagyjuk 30 percig pihenni a hűtőben. Közben a sütőt melegítsük elő 160 fokra, és a paradicsomokat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ízesítsük sóval, borssal, egy evőkanál cukorral, kakukkfűvel, összetört fokhagymával, locsoljunk rá egy kis olívaolajat és balzsamecetet, és 30 perc alatt süssük meg őket. A sütés alatt vegyünk elő egy serpenyőt, melegítsünk benne olajat, tegyük bele a vékonyra szelt lilahagymát, babérlevelet, kakukkfüvet és egy evőkanál cukrot. Alacsony lángon karamellizáljuk 10 percen keresztül. Utána öntsünk bele egy kevés balzsamecetet, és ízesítsük sóval és borssal. Ha levettük a tűzről, vegyük ki belőle a babérlevelet. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a sütőformánkat. Rakjuk bele a sült paradicsomokat, arra pedig tegyük rá a karamellizált hagymákat, és még egy kis kakukkfűvel szórjuk meg. Tegyük bele a sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve szórjuk meg parmezánnal, és pihentessük 5 percig. Közben a joghurtot keverjük össze a sóval, a frissen őrölt színes borssal, az aprított bazsalikommal, és egy kevés olajjal, majd ezzel az öntettel kínáljuk a paradicsomos-hagymás lepényt.

    Szereted az olasz konyhát? Készíts magadnak otthon pestot!

    Oldalak

    Szólj hozzá Te is!