Sült paradicsomos torta bazsalikomos joghurtöntettel
Ilyet még tuti nem ettél! Már a neve is felettébb különlegesen cseng, nemhogy az íze. Kissé olaszos ízeivel meghódítja az ízlelőbimbóinkat.
Hozzávalók
Tésztához:
- 18 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 8,5 dkg hideg vaj
- 1 evőkanál egész mák
- 1 tojás
- 3 evőkanál hideg víz
Tetejére:
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 lilahagyma
- 1 babérlevél
- 2 ág friss kakukkfű
- 2 evőkanál barnacukor
- 3 evőkanál balzsamecet
- só
- bors
- 60 dkg koktélparadicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- reszelt parmezán
Öntethez:
- 2 dl natúr joghurt
- 5 levél bazsalikom
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- színes bors
Elkészítés
A tészta alapanyagait dolgozzuk össze, majd hagyjuk 30 percig pihenni a hűtőben. Közben a sütőt melegítsük elő 160 fokra, és a paradicsomokat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Ízesítsük sóval, borssal, egy evőkanál cukorral, kakukkfűvel, összetört fokhagymával, locsoljunk rá egy kis olívaolajat és balzsamecetet, és 30 perc alatt süssük meg őket. A sütés alatt vegyünk elő egy serpenyőt, melegítsünk benne olajat, tegyük bele a vékonyra szelt lilahagymát, babérlevelet, kakukkfüvet és egy evőkanál cukrot. Alacsony lángon karamellizáljuk 10 percen keresztül. Utána öntsünk bele egy kevés balzsamecetet, és ízesítsük sóval és borssal. Ha levettük a tűzről, vegyük ki belőle a babérlevelet. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a sütőformánkat. Rakjuk bele a sült paradicsomokat, arra pedig tegyük rá a karamellizált hagymákat, és még egy kis kakukkfűvel szórjuk meg. Tegyük bele a sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve szórjuk meg parmezánnal, és pihentessük 5 percig. Közben a joghurtot keverjük össze a sóval, a frissen őrölt színes borssal, az aprított bazsalikommal, és egy kevés olajjal, majd ezzel az öntettel kínáljuk a paradicsomos-hagymás lepényt.
Szereted az olasz konyhát? Készíts magadnak otthon pestot!