Filléres, egyszerű és villámgyors: Spenótos-paradicsomos polenta, nagyanyáink kedvence
A polenta vagy másnéven puliszka egy kukoricadarából készült étel, aminek hagyományos verzióját őseink előszeretettel fogyasztották magas tápértéke miatt önmagában vagy köretként. Ma már számos elkészítési módját ismerhetjük: vannak, akik a klasszikus, sós verziót részesítik előnyben, míg mások szívesen kísérleteznek az édes változattal is. A legjobb azonban az, hogy bármilyen receptet is kövessünk, a polenta percek alatt elkészül, így tökéletes ebédre vagy vacsorára is.
Krémes, spenótos-paradicsomos polenta
Hozzávalók:
- 1 csésze kukoricadara
- 4 + ½ csésze víz
- 2 csésze friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csésze paradicsomszósz
- 4 ek olívaolaj
- 1 tk só
- ½ tk fekete bors
- reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
Forrósítsunk fel négy csésze vizet egy nagyobb edényben, adjunk hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát és két evőkanál olívaolajat, valamint sót, és forraljuk fel az egészet. Közben a kukoricadarát tegyük egy keverőtálba, adjunk hozzá fél csésze vizet, és alaposan keverjük össze. Amikor a fokhagymás víz felforrt, lassan adagoljuk hozzá a vizes polentát, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük 10-15 percig. Egy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanál olívaolajat, adjuk hozzá a másik gerezd zúzott fokhagymát és a spenótot, majd ízesítsük sóval és borssal. Fonnyasszuk meg a spenótot néhány perc alatt és tegyük félre, amíg felmelegítjük a paradicsomszószt is. Tálaláskor tegyük a tányérokba a polentát, adagoljunk a tetejére a spenótból és a paradicsomszószból, végül szórjunk rá reszelt parmezánt ízlés szerint.