Recept

Sós perec - Recept

Mindenkiben felrémlik a Városligetben vásárolt sós perec íze, miért ne nosztalgiázhatnánk otthon, akár a VB egyik meccsét nézve? Receptünkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthető el gyerekkorunk kedvence.

A tejet melegítsük fel, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen forró, inkább csak langyos, majd keverjük el a cukorral és az élesztővel. Futtassuk fel, amíg hab jelenik meg a tetején, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. A lisztet az olajjal és a felfutott élesztővel egy tálba öntjük, és jól összegyúrjuk. Fedjük le a tálat és 1 órán keresztül kelesszük a tésztát, amíg mérete megduplázódik. Miután megkelt, gyúrjuk át a tésztát és kilisztezett gyúródeszkán formázzunk rudakat, majd formázzunk belőlük perecet. A rudak legyenek minél vékonyabbak, hiszen sütés közben óriásira duzzadnak. Mivel a tészta állaga igen ruganyos, kezünket bevizezve egyszerűbb a formázás. A kész perecek felszínét kenjük meg a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg szép színe nem les

Video Horányi Juli, Tóth Vera, Mihályfi Luca: Tényleg nehezebb nőként a zeneiparban?

Hozzávalók

A tésztához:

  • 5 dl tej
  • 50 gr élesztő
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 kg liszt
  • 1,5 dl étolaj
  • egy tojás a kenéshez

A sós masszához:

  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál só
  • víz

Elkészítés

A tejet melegítsük fel, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen forró, inkább csak langyos, majd keverjük el a cukorral és az élesztővel. Futtassuk fel, amíg hab jelenik meg a tetején, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. A lisztet az olajjal és a felfutott élesztővel egy tálba öntjük, és jól összegyúrjuk. Fedjük le a tálat és 1 órán keresztül kelesszük a tésztát, amíg mérete megduplázódik. Miután megkelt, gyúrjuk át a tésztát és kilisztezett gyúródeszkán formázzunk rudakat, majd formázzunk belőlük perecet. A rudak legyenek minél vékonyabbak, hiszen sütés közben óriásira duzzadnak. Mivel a tészta állaga igen ruganyos, kezünket bevizezve egyszerűbb a formázás. A kész perecek felszínét kenjük meg a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg szép színe nem lesz. Miközben sül, a sót és a lisztet elkeverjük annyi vízzel, hogy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. A masszát csorgassuk a perecekre, majd toljuk vissza őket a sütőbe még 1-2 percre.

Ezt is ajánljuk: Pizzás perec - Katt ide!

Leadkép: letthemeatcakeshesaid.blogspot.com

Oldalak

Recept
Sztárok
Solti Ádám számára most minden a színház, és a család körül forog. A Madách Színház színésze ritkán enged ilyen mélyen bepillantani a kulisszák mögé – most azonban őszintén mesélt szerepekről,...
Lifestyle
Megint egy új kifejezés a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, amit meg kell jegyezni. Ez tényleg világszintű mérföldkőnek számíthat.
Sztárok
Azt is megkérdezték Zacher Gábortól, hogy ha választani kell, akkor a bejgli, vagy a zserbó a nyerő nála.
Christmas
Azt hihetnéd, hogy olyan karácsonyi díszítést használsz, amilyet csak akarsz, de a HungaroControl és a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság figyelmeztetést adott ki.
Lifestyle
A téli hónapokban kevés dolog esik olyan jól, mint egy forró, gőzölgő krémleves, amely egyszerre melenget, táplál és kényeztet. Most eláruljuk, mi az istenien finom és selymes levesek titkos...
Lifestyle
A 17. században már Európában is elterjedt, sőt hétköznapi szokásnak számított, hogy a férfiak magas sarkú cipőt hordtak, de vajon honnan ered ez a trend, és milyen praktikus célokat szolgált a...