Sós perec - Recept
Mindenkiben felrémlik a Városligetben vásárolt sós perec íze, miért ne nosztalgiázhatnánk otthon, akár a VB egyik meccsét nézve? Receptünkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthető el gyerekkorunk kedvence.
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 dl tej
- 50 gr élesztő
- 4-5 evőkanál cukor
- 1 evőkanál só
- 1 kg liszt
- 1,5 dl étolaj
- egy tojás a kenéshez
A sós masszához:
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál só
- víz
Elkészítés
A tejet melegítsük fel, de ügyeljünk rá, hogy ne legyen forró, inkább csak langyos, majd keverjük el a cukorral és az élesztővel. Futtassuk fel, amíg hab jelenik meg a tetején, ez kb. 10-15 percet vesz igénybe. A lisztet az olajjal és a felfutott élesztővel egy tálba öntjük, és jól összegyúrjuk. Fedjük le a tálat és 1 órán keresztül kelesszük a tésztát, amíg mérete megduplázódik. Miután megkelt, gyúrjuk át a tésztát és kilisztezett gyúródeszkán formázzunk rudakat, majd formázzunk belőlük perecet. A rudak legyenek minél vékonyabbak, hiszen sütés közben óriásira duzzadnak. Mivel a tészta állaga igen ruganyos, kezünket bevizezve egyszerűbb a formázás. A kész perecek felszínét kenjük meg a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15 percig sütjük, amíg szép színe nem lesz. Miközben sül, a sót és a lisztet elkeverjük annyi vízzel, hogy sűrű, de folyékony masszát kapjunk. A masszát csorgassuk a perecekre, majd toljuk vissza őket a sütőbe még 1-2 percre.
Ezt is ajánljuk: Pizzás perec - Katt ide!