A tökéletes reggeli, ebéd és vacsora – Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója

Bár a shakshukának nem sok köze van az általunk ismert és szeretett lecsóhoz, ezt az isteni, reggelinek, ebédnek és vacsorának is tökéletes ételt hajlamosak vagyunk a Közel-Kelet lecsójaként aposztrofálni. Ez az Izraelből származó finomság tökéletes lehet, ha valami gyorsat, könnyűt, ugyanakkor különlegeset ennénk a forró nyári hétköznapokon.

Shakshuka

A Shakshukát az izraeliek lecsójának is szokták hívni

Hozzávalók:

  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 1 db piros vagy zöld kaliforniai paprika
  • 1 db hámozott paradicsom konzerv
  • néhány gerezd fokhagyma
  • 1-2 db babérlevél
  • ½ kk római kömény
  • 1 kk kakukkfű
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek koriander
  • 1 kk cukor vagy édesítő
  • ízlés szerint cayenne bors
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 db tojás
  • olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát vágjuk félkarikákra, majd dinszteljük meg az olívaolajon.
  2. A kaliforniai paprikákat vágjuk hasonló nagyságúra, majd adjuk hozzá a hagymához. Folyamatos kevergetés mellett rövid ideig pirítsuk, majd fedjük le és pároljuk 3-4 percig.
  3. Ha a zöldségek megpárolódtak, adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a cukrot, a babérlevelet, a római köményt, a kakukkfüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg adjunk hozzá cayenne borsot.
  4. Pár perc múlva adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és pároljuk tovább még nagyjából 10 percig.
  5. Fedő nélkül egy-két percig még süssük, majd üssük bele a tojásokat és fedő alatt további 3-5 percig süssük (attól függően, hogy mennyire szeretjük folyósan a tojást).
  6. Tálalásnál szórjuk meg petrezselyemmel, korianderrel.
Forras: izeselet.hu
Fotó: 123rf.com

Oldalak