Rokfortos cukkinisaláta
A saláta nem csak egészséges, de egyben rendkívül finom is. Ha nyáron még nem ettél belőle eleget, akkor kóstold meg a rokfortos cukkinisalátát.
Hozzávalók
A salátához:
- 4 cukkini
- 250 g paradicsom
- 1 kis fej hagyma
- 3-4 szál kapor
- 250 g érett rokfort
Az öntethez:
- 1 ek. napraforgómag
- 4 ek. fehérborecet
- 1 kk. porcukor
- 1 ek. Worcester-szósz
- 4 ek.olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- menta
Elkészítés
Mossuk meg a cukkiniket, vágjuk le a szárvégeiket és 2 db-ot vágjunk hosszanti szeletekre, a többit pedig gyaluljuk karikákra és sózzuk be. A többi zöldséget is tisztítsuk meg és vágjuk apróra. A sajtot pedig tördeljük apró darabokra.
Az öntethez a napraforgómagot enyhén pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni és ezután vagdaljuk össze durvára. A borecetben keverjük el a porcukrot, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a Worcester-szószt, apránként az olívaolajat és végül az áttört fokhagymát és a napraforgómagokat.
A cukkinit csepegtessük le. A cukkinikarikákat, a paradicsomot (6-8 gerezd kivételével), a hagymát, a sajtot és a kaprot keverjük össze, és halmozzuk egy nem túl mély tálba. A tál szegélyét rakjuk ki a kettéhajtott, egymásra csúsztatott cukkiniszeletekkel, a saláta közepét pedig a félretett paradicsommal és mentával díszítjük. Fokhagymás pirítóssal még finomabb.