Rakott padlizsán
A rakott padlizsán nem csupán a vegetáriánus ételeket preferáló személyek szeretik, így biztosan nagy sikert aratsz a következő recepttel.
Hozzávalók 4 személyre
- 3 nagy vagy 4 kisebb-karcsúbb padlizsán
- 8-10 db kápia paprika
- 1 üveg fehér pesto
- olívaolaj, amennyit a készítés, tepsi kikenés felvesz
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2-3 kk. őrölt paprika
- szárított majoranna, oregano, bazsalikom, rozmaring
- 20-25 dkg már kissé száraz reszelni való kemény sajt
Elkészítés
A kápiákat kicsumázzuk, minél kevesebb mag maradjon benne. Fél cm-es karikákra vágjuk. Kevés olajon alaposan átsütjük/”grillezzük”. Jó, ha a szélük kicsit megpörkölődik. Félretesszük.
A padlizsánok végeit levágjuk, héjukat nem szabad eltávolítani. Fél-egy cm magas karikákra vágjuk, és kissé ferdén egymásra fektetve sorokban betesszük őket a kiolajozott tepsibe. Olajon megpároljuk a zúzott fokhagymát, hozzáadjuk a szárított fűszereket, a pestót és az őrölt pirospaprikát. Annyit készítsünk belőle, hogy elég legyen a padlizsánkarikák megkenéséhez. A már kész kápiákat a padlizsánszeletek közé szórjuk. Sütőbe tesszük, légmentesen fóliával lefedve kezdjük kb. 160 fokon sütni 15 percig, majd a fóliát eltávolítva további 15-20 percig, amíg a padlizsán jól megpuhul, átsül.
Reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Jól illik hozzá fehér (kerekszemű rizottó-) rizs rizibizinek elkészítve, vagy olajon párolt spenóttal elkeverve.