Így készítsd az oroszok töltött tésztáját – Pelmenyi autentikusan

Ha tésztaételekről van szó, legtöbbünknek rögtön Olaszország ugrik be, pedig érdemes másfele is kikacsintani. Az oroszok tésztaétele, a Pelmenyi más ízvilágot képvisel a már ismert mediterrán vonalhoz képest, egyszerre hordozza magában az új ízek izgalmát és az otthon melegének érzését.

Pelmenyi, ahogyan az oroszok készítik

Pelmenyi, az orosz töltött tészta

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 tojás
  • 220 ml hideg víz (lehet szénsavas is)
  • 4 pohár liszt (a 220 ml-es pohárból, amivel a vizet mértük)
  • ½ kk só
  • 3-4 ek. olaj

A töltelékhez:

  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kb 1300 g darált hús (sertés, vagy vegyes)
  • ½ kk bors
  • 1,5 kk só
  • ½ kk 30%-os ecet

A főzéshez:

  • bors
  • leveskocka
  • babérlevél

A tálaláshoz:

tejföl

Elkészítés:

  1. A darált húst keverjük össze a felaprított hagymával, fokhagymával és az ecettel, ízesítsük sóval, borssal. Dolgozzuk alaposan össze, hogy egyneművé váljon. Fedjük le és tegyük félre.
  2. A tésztához a tojást keverjük össze a hideg vízzel és alaposan verjük fel. A lisztet szitáljuk le, sózzuk, majd a közepébe vájjunk egy gödröt – ebbe a gödörbe öntsünk a vízzel elkevert tojást és egészet keverjük jól össze.
  3. Az olajat fokozatosan, kanalanként adagoljuk a tésztához, minden alkalommal gyúrjuk jól össze.
  4. Ha a tészta elkészült (egy rugalmas állagú gombócot kell kapnunk), tekerjük celofánba és tegyük félre 40-60 percre. Figyeljünk, hogy a tésztát ne érje levegő (ne nyissunk közben ablakot), mert könnyen kiszárad.
  5. Ha letelt az idő, vágjunk le a tészta kb. ¼ részét és nyújtsuk ki. (A többit csomagoljuk vissza.) Szaggassunk a tésztából azonos méretű köröket és töltsük meg a húsos töltelékkel. Amint elkészült egy adag, azonnal tegyük fagyasztóba, csak ezután kezdjünk neki a tészta többi részének. Fontos, hogy a még meg nem főtt pelmenyit felhasználásig fagyasztva kell tárolni.
  6. Főzés előtt a pelmenyiket nem kell felolvasztani. 500 gramm tésztához forraljunk 3 liter vizet, ebbe mehet a leveskocka, só, bors és babérlevél. Magas hőfokon főzzük – ha a pelmenyik feljöttek a víz felszínére, utána további 4-5 percig főzzük.
  7. Szűrjük le, ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
Forrás: parfeblog.wordpress.com
Fotó: 123rf.com

Oldalak