Pani walewska - Isteni lengyel sütemény receptje, a nagyitól
Amikor megízleled, nemcsak a nyál fut össze a szádban, hanem a szemedben is a könny. Szabályosan simogatja az ízlelőbimbókat. Kösz nagyi!
Hozzávalók
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 6 db tojássárga
- 1 tk sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 2 ek tejföl
A tészta tetejére:
- Lekvár (amilyet csak szeretnél, de a lengyelek általában fekete ribizlit használnak)
- 6 db tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- csipet só
- 2 ek kukoricakeményítő
- 10 dkg dió vagy mandula
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs tejszín vagy vanília ízű pudingpor
- 5 dl tej
- Néhány csepp mandula aroma vagy 2 ek Amaretto likőr
- (Ha túl híg, lehet hozzá adni 2 ek kukoricakeményítőt)
Elkészítés
A tésztához valókat összedolgozzuk majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órára. Utána két részre osztjuk a tésztát és egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. Az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd a lekvárral megkenjük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, és egyenletesen elosztjuk a lekváros tésztán és megszórjuk a magokkal. A kész tésztalapot180 fokos sütőben, 20-30 perc alatt megsütjük.Ugyanígy járunk el a másikkal is. Közben elkészítjük a tölteléket. A tasak utasítai szerint megfőzzük a pudingot. Ha langyos mehet bele a vaj és az aroma. Ha minden hideg, rétegezzük a süteményt: a két lekváros-habos lap közé megy a tültelék. Mielőtt tálaljuk, 3 órát hagyjuk a hűtőben pihenni.