Pani walewska - Isteni lengyel sütemény receptje, a nagyitól

Amikor megízleled, nemcsak a nyál fut össze a szádban, hanem a szemedben is a könny. Szabályosan simogatja az ízlelőbimbókat. Kösz nagyi!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 6 db tojássárga
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 2 ek tejföl

A tészta tetejére:

  • Lekvár (amilyet csak szeretnél, de a lengyelek általában fekete ribizlit használnak)
  • 6 db tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 10 dkg dió vagy mandula

A töltelékhez:

  • 20 dkg vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 cs tejszín vagy vanília ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • Néhány csepp mandula aroma vagy 2 ek Amaretto likőr
  • (Ha túl híg, lehet hozzá adni 2 ek kukoricakeményítőt)

Elkészítés

A tésztához valókat összedolgozzuk majd folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 1 órára. Utána két részre osztjuk a tésztát és egyforma méretű téglalappá nyújtjuk. Az egyiket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd a lekvárral megkenjük. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, és egyenletesen elosztjuk a lekváros tésztán és megszórjuk a magokkal. A kész tésztalapot180 fokos sütőben, 20-30 perc alatt megsütjük.Ugyanígy járunk el a másikkal is. Közben elkészítjük a tölteléket. A tasak utasítai szerint megfőzzük a pudingot. Ha langyos mehet bele a vaj és az aroma. Ha minden hideg, rétegezzük a süteményt: a két lekváros-habos lap közé megy a tültelék. Mielőtt tálaljuk, 3 órát hagyjuk a hűtőben pihenni.

Még két lengyel recept a következő oldalon.

Fotó: imged.pl, Leadfotó: youtube.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!