Így készül az őszibarackos-mandulás pite - Spanyol lazaság

Van kedvenc nyári desszerted? Ha még nincs, próbáld ki ezt a könnyen elkészíthető süteményt. Garantáltan beleszeretsz majd!

Sütéshez épp csak érettet válasszunk

Nemrégiben, őszibarack szürcsölés közben arra a megállapításra jutottunk itt a Good Food magazin szerkesztőségében, hogy ez az a gyümölcs, amit nem lehet elegánsan enni. Eszünkbe is jutottak a gyerekkori nyarak, amikor kissámlin ülve majszoltuk az érett lédús szemeket, hagyva, hogy az édes, ragacsos lé végigcsorogjon a könyökünkön…

Ugyanakkor, ha főzni vagy sütni szeretnénk, akkor már azt javasoljuk, hogy az épp csak érett őszibarackot válaszd, mert a nagyon puhával nem lehet szépen dolgozni. Most mutatunk is egy spanyol desszertet, amelyik hamar a kedvencünkké vált és amelyikben visszaköszön a gyümölcs eredeti lazasága és nyarat ünneplő nemtörődömsége, mert akkor a legjobb, ha mindenféle flanc és díszítés nélkül, szobahőmérsékleten tálaljuk.

Hozzávalók - 8 főre, 15 perc előkészítés, 80 perc elkészítés, könnyű

  • kevés liszt a munkalapra
  • 500 g vajas leveles tészta (nem a kinyújtott változat)
  • 6 éppen csak érett őszibarack (kb. 700 g)
  • 140 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g cukor és 1 ek. a sütemény megszórásához
  • 140 g őrölt mandula
  • 1 nagy tojás
  • 1 citrom finomra reszelt héja
  • ½ tk. mandulakivonat
  • 2 ek. édes sherry vagy Disaronno likőr
  • 25 g mandulapehely

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt (villany: 200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-o fokozat). Egy nagy tepsire terítsünk sütőpapírt. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vékonyra, és egy tányért használva sablonként, éles késsel vágjunk ki belőle egy körülbelül 33 cm átmérőjű kört. Sodrófa segítségével emeljük át a tepsire, és a tészta szélétől 1 cm-re késsel jelöljünk ki peremet, de vigyázzunk, ne vágjuk át a tésztát!

2. Süssük a sütőben 12-15 percig, amíg kissé felfújódik és aranyszínűre pirul. Vegyük ki a sütőből, és óvatosan, egy kanál hátával nyomjuk le a közepét, a széle maradjon magasabb.

3. Közben a barackokat vágjuk félbe, magozzuk ki és szeleteljük vékonyra. Egy tálban keverjük össze a vajat a cukorral, az őrölt mandulával, a tojással, a citromhéjjal, a mandulakivonattal és a sherryvel vagy likőrrel (ha teszünk bele). Kenjük ezt a keveréket egyenletes rétegben a tésztára úgy, hogy körben a széle üresen maradjon. Rendezzük el a tetején körben, egy-mást kissé átfedve az őszibarackszeleteket. Szórjunk a süteményre cukrot és mandulapelyhet.

4. Süssük 30 percig, aztán vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét (villany: 180 fok, légkeveréses: 160 fok, gáz: 4-es fokozat), lazán fedjük le a pitét alufóliával, és süssük még 30-40 percig. Akkor lesz jó, ha a mandulakrém, a frangipane felfújódik a barackok között, aranybarnára pirul és a közepén is megszilárdul. Rácsra téve hagyjuk a pitét kihűlni, és felszeletelve tálaljuk.

Tápérték-adatok

Adagonként: 602 kcal • 41 g zsír • 17 g telített zsírsav • 44 g szénhidrát • 22 g cukor • 2 g rost • 11 g fehérje • 0,8 g só

Oldalak

Lifestyle
Igyekszünk tudatosan vásárolni, és sokan fordulnak már az olcsóbb, saját márkás termékek felé a szupermarketekben. Viszont tudod, hogy valójában mit teszel ilyenkor a kosaradba?
Lifestyle
A kertben sok gaz és növény felütheti a fejét, ezek közül pedig nem kevés akár életveszélyesen is mérgező lehet mind az állatokra, mind pedig az emberekre nézve.
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...