Ostoros kalács, rengeteg kakaós töltelékkel: omlós és isteni

Imádom a nagymamám minden süteményét, de az ostoros kalácsa kiváltképp verhetetlen. Elhoztam a receptet, hogy ti is el tudjátok készíteni.

Hozzávalók

  • 70 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 4 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 5 dkg olvasztott margarin

A töltelékhez

  • 25 dkg margarin
  • 3 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: ostoros kalács

1. 1 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, összekeverjük a liszttel, a maradék tejjel, a kristálycukorral, a tojásfehérjével, olajjal és olvasztott margarinnal. Ezután lágy tésztává dagasztjuk (robotgéppel), és meleg helyre kelesztjük.

2. Ha megkelt a tésztánk, 6 cipóra osztjuk és letakarva még fél órát pihentetjük. Közben elkészítjük a kakaós krémet.

Kakaós töltelék elkészítése, a kalács összeállítása

A margarint a vaníliás cukorral, porcukorral és kakaóval összekeverjük. A cipókat 3 mm vastag téglalapokra nyújtjuk, megkenjük a krémmel, felsodorjuk és sima fonással befonjuk. Egy tepsit kivajazunk, a kalács tetejét megkenjük tojássárgájával. 190 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) kb. 20 percig sütjük.

Egy pohár hideg tejjel az igazi, jó étvágyat hozzá!

Jöhet még több hasonló finomság? Gyerekkorunk slágere volt a csokis piskótatekercs, hagyományos receptjéért lapozz tovább!

Fotó: Pinterest.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!

Kövess minket a Facebookon is!