Női borászok régen és most - Vége a negatív sztereotípiáknak

Az ókorban a nők még csak fel sem szolgálhatták a bort, ma már szerencsére egyre több női borásszal találkozhatunk. Bár a szakmában jelentés többségben férfiak vannak, a hölgyek biológiailag jobb képességekkel rendelkeznek a borok tesztelése szempontjából.

A bor történelmének egyik fontos eleme az ital és a nők kapcsolata.

Az ókori görögök válással, de akár halállal is büntették, ha egy nőt boriváson kaptak. Szerencsére az évszázadok alatt ezek a szigorú szabályok már eltűntek, azonban a borász szakmában még mindig sokkal kevesebb a nő. Kovács László a 80-as évek elején kezdte el karrierjét és akkoriban még nyoma sem volt a női borászoknak.

„Pár évtizede nem lehetett egyetlen nőt sem találni a szakmánkban. Úgy gondolták, hogy a gyakori fizikai munka, mint a tartályok, hordók elmozdítása, kimosása miatt nem tudják ellátni a feladatokat. A pincészetekben azonban dolgoztak nők, olyan munkákat láttak el, mint címkézés, palackozás vagy labor teendők” – kezdte a Kovács Borház alapítója. „Az első női borászokkal a kétezres évek legelején találkoztam és szinte minden alkalommal családi örökségként maradt rájuk a foglalkozás. Személy szerint örülök a változásnak, hiszen lányom, Zita is ezt a szakmát választotta és tény, hogy a nők szaglása és ízlelése fejlettebb, mint a férfiaké” – mondta el Kovács László.

Oldalak

Sztárok
Több generáció is felnőtt Lucy Maud Montgomery csodálatos könyvein, melyek közül aztán sokból film, vagy éppen sorozat is készült. Ilyen volt az Anne a Zöld Oromból is, mely éveken éveken át tárta...
Utazás
A feladvány egyáltalán nem komplikált, a versenyzők többségének mégis feladja a leckét. Te megbirkózol vele?
Fashion&Beauty
Az Oscar-díjas amerikai színésznőt a közelmúltban meg is vádolták azon a címen, hogy szépészeti beavatkozásnak vetette alá magát. Lawrence most maga vetett véget a találgatásoknak.