Nagymama mennyei bodzaszörp receptje
Nagy örömünkre a bodza már virágzik, és illatát beszippantva kinek ne jutna eszébe nagymamáink híres és ínycsiklandozó szörpje? Íme egy recept, hogy mostantól már otthon is el tudjuk készíteni ezt az édes nedűt.
Hozzávalók
- 4,5 liter víz
- 60 dkg kristálycukor
- 20-30 tenyérnyi bodzavirág
- 1 citrom
- 3-4 g citromsav vagy borkősav
Elkészítés
A vizet forraljuk fel a cukorral együtt, sűrítsük be egy kicsit, hogy a szörpnek sűrűbb legyen az állaga. A bodzavirágokat mossuk meg jól. A szirupot öntsük egy nagy lábasba, melyben nagyjából a háromnegyedéig érjen. Ezután mehet bele a citromsav és a bodzavirágok (jó sok), a tetejét pedig borítsuk be a citrommal. Az utóbbi két hozzávalót nyugodtan nyomkodjuk bele a szirupba. 4-5 napig hűvös helyen érleljük a szörpöt úgy, hogy mindennap átkeverjük. Ha készen van, szűrjük le. Fogyasztásig tároljuk a hűtőben.
Citromkarikával és szódával remek frissítő egy forró nyári napon, de megbolondíthatjuk egy kis fehérborral is, ha úgy tartja kedvünk.
Ezt is ajánljuk: Bodzabefőtt - Katt ide!