Mennyei almás pite

Ősszel és télen rengeteg almás ételt tudunk készíteni, de a legfinomabb az almás pite. Így hát készítsük el az alábbi receptet.

Hozzávalók

    Tetszik az oldal?
    Nyomj itt egy nagy
    Tetszik-et és gyere
    máskor is!
  • 45 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 dl joghurt
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

A töltelékhez

  • 1,5 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg fahéj

Elkészítés

A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük. Hozzáadjuk a puha margarint, és szétmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a maradék hozzávalókat is és összedolgozzuk. A tésztát kb. fél órára a hűtőbe tesszük pihenni, és ezalatt az idő alatt elkészítjük a tölteléket is: hámozzuk meg az almát és egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Vigyázzunk arra, hogy az alma csumáját ne reszeljük bele! Egy nagy lábasba tegyük a reszelt almát, és ízlés szerint ízesítjük cukorral és jó sok fahéjjal. Minél több benne a fahéj, annál finomabb lesz a sütink! Kb. 4-5 percig pároljuk az almánkat, és kóstoljuk meg, ha úgy érezzük, még ízesítsük fahéjjal és cukorral. Ha elkészült a töltelék, vegyük ki a tésztát a hűtőből, és osszuk 2 részre. Sütőpapíros tepsibe nyújtsuk ki az egyik tésztát. Szurkáljuk meg egy villával a tésztánkat, és öntsük rá a megpárolt almát. Simítsuk el a tésztán az almát és tegyük rá a második kinyújtott tésztalapot is. A tészta tetejét szurkáljuk meg ismét egy villával néhány helyen, hogy sütés közben a gőz el tudjon távozni anélkül, hogy szétrepesztené a tésztánkat. Kb. 40-45 percig süssük 180 fokon alul-felül, és amikor szép arany barnára sült a teteje, akkor elkészült a sütink. Tűpróbával ellenőrizzük! Miután kihűlt a sütemény, kockákra vágjuk, és hintsük meg a tetejét a porcukorral.

Próbáld ki a túrós pite receptünket is!

Fotó: en.wikipedia.org

Oldalak

Szólj hozzá Te is!