Te tudod már mi lesz a karácsonyi menü? Íme 3 bombabiztos recept Marton Adritól

Adri’s Kitchen bloggerünk, Marton Adrienn már nagyon készül a karácsonyi időszakra, az ünnepi menü összeállításában pedig nagy hangsúlyt fektet a minőségi alapanyagokra és a látványos tálalásra. Talán már védjegyévé vált, hogy receptjeiben mindig használ gyümölcsöket, magvakat, amikkel nem csak az ízeket varázsolja izgalmasabbá, hanem az ételeket is látványosabbá és egészségesebbé teszi. Ennek jegyében jöjjön most egy szuper karácsonyi receptösszeállítás, három fenséges recepttel! (x)

Ropogós malacsült fűszeres körtekompóttal

Hozzávalók 4 főre:

- Göngyölt malac -

  • 2 kg bőrös malaccsászár
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor friss zsálya
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 marék NutLine földimogyoró
  • 2 db zsemle
  • 4 db sárga répa
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

- Spenótos burgonyapüré -

  • 1 kg burgonya
  • 10 dkg vaj
  • 150 ml tej
  • 1 zacskó baby spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors

- Fűszeres körte kompót -

  • 6 db körte
  • 6 db szegfűszeg
  • 1db fahéjrúd
  • 10dkg cukor
  • 1 db citrom
  • 2-3dl víz
  • csipet só

Elkészítés:

Göngyölt malac:

1. A húst bőrével felfelé egy egyenes felületre fektetjük és egy éles késsel óvatosan beirdaljuk, úgy, hogy teljesen ne vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk a hús mindkét oldalát, majd megfordítjuk.

2. Két zsemlének kiszedjük a belsejét és kevés vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Keverjünk hozzá egy aprított hagymát, az áttört fokhagymát, mehet bele az összevágott petrezselyem és a zsálya, valamint a kakukkfű, végül sóval, borssal ízesítjük. Dörzsöljük be vele a hús nem bőrös felét, tekerjük fel és egy juta kötözővel szorosan kössük össze.

3. Rakjunk tepsibe pár szál répát és lilahagymát, ez lesz a malacunk melegágya, a húst olívaolajjal kenjük át kívülről majd fóliával takarjuk le.

4. 180 fokra előmelegített sütőbe 3 órán át sütjük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy átpuhult-e, ha igen tegyük 240 fokra és grillezzük addig, amíg a bőr „kopogós” nem lesz.

Spenótos burgonyapüré:

5. Közben a burgonyát főzzük meg sós vízben.

6. Ezalatt egy másik edényben egy kevés vajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, és fonnyasszuk meg.

7. A krumplihoz adjuk hozzá a vajat, apránként a meleg tejet és egy krumplinyomóval törjük össze, amikor elértük a megfelelő állapot keverjük hozzá a bébispenótot.

8. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk.

Fűszeres körte kompót:

9. A körtéket hámozzuk meg és vágjuk tetszőleges cikkekre.

10. Készítsük el az illatos szirupot. A vizet kezdjük el forralni és keverjük bele a citrom levét és a reszelt héját, a cukrot és a fűszereket.

11. Kis lángon főzzük 10-15 percet. Melegen és hidegen is egyaránt tökéletes kiegészítője a malacsültnek.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!