Máglyarakás: Az egyik legnagyszerűbb téli édesség a nagyi konyhájából
Tökéletes ötlet egy tartalmas leves után is.
Máglyarakás
Hozzávalók:
- 10 szikkadt kifli
- 4 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 1 cs vaníliás cukor vagy vanília aroma
- 4 tojás
- ½ kg alma
- 250 g mazsola
- 15 dkg dió
- lekvár
Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliás tejet és a felkarikázott kiflikre öntjük. Kivajazunk egy tűzálló tálat, majd egymás mellé lerakunk egy sor kiflit. Ezután megszórjuk durvára darált dióval, mazsolával és ízlés szerint megkenjük lekvárral. Erre jön egy újabb kiflisor, dió, mazsola és lekvár – és a sort addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A meghámozott és vékony szeletekre vágott, kimagozott almát a tészta tetejére helyezzük, majd kb. 180 fokon 20 percig sütjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverünk egy kis lekvárt, majd az édesség tetetjére simítjuk. Ezzel együtt még visszatoljuk a sütőbe és lassú tűzön még kb. 10-15 percig, pirulásig sütjük. Ha kihűlt, kockára vágjuk és már fogyaszthatjuk is.