Luis Fonsi kedvence: Asopao, a karibi rizses hús
Ahogy ígértük, íme a puerto rico-i konyha lefgfinomabb fogása. Ezt a csirkés egytálételt - a Despacito jelentésével ellentében - nagyon gyorsan elkészítheted.
Hozzávalók:
- 1 kg csirke (bármely része, amit szeretsz)
- 20 dkg fagyasztott borsó (lehet konzerv is)
- 40 dkg rizs
- 1 l húsleves, ha az nincs jó a víz is
- 1 piros paprika (kápia, pritamin, kaliforniai)
- 1 zöld paprika (kaliforniai)
- 1 nagy fej hagyma
- 30 dkg paradicsom
- 3 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 2-3 db pimento vagy jalapeno paprika (de a zöld hegyes is jó, abból 1!)
- 2 ek paradicsompüré
- 2 babérlevél
- pár szem olívabogyó
- pár sezm kapribogyó
- friss koriander (ha nagyon nem találsz, lehet petrezselyem is)
- só
- 1 ek cukor
- bors
Elkészítés:
A csirkét megmossuk, feldaraboljuk. Nem kell egész csirkét vásárolnod, vehetsz darabolva is (mellet, combot, szárnyat), akár filézettet is, de ez az étel finomabb, ha a csont is belefő, és ha nem csak mellből, vagy csak combból készül. Az olajon megpirítjuk a felaprított hagymát és a vastagra vágott paprikát. A paprikákat kivesszük, beletesszük a csirkedarabokat, és nagy lángon, 3-4 perc megkapatjuk mindkét oldalukat. Ezután visszatesszük a paprikát, beledaraboljuk a paradicsomot, a fokhagymát, hozzáadjuk a kapri-és az olviabogyót, a fűszereket, a csípős paprikákat, a paradicsompürét, a cukrot és a bort. Pár perc múlva, amikor a bor elforrt, felöntjük a húslevessel (vízzel) és beleszórjuk a rizst is. Kis hőfokon, lefedve rotyogtatjuk, úgy 20 percig. Időnként meg kell kavarni, hogy oda ne kapjon az alja. Ha a rizs megfőtt, beledobjuk a borsót és még 5 percig főzzük (ha friss borsót használsz, kicsit előbb tedd bele). A friss korianderből hagyj egy kicsit a tetejére is, azzal megszórva tálald!