Recept

Levendulás csokimousse - Édes nyalánkság

A csokoládé-levendulapárosítás itthon még nem igazán elterjedt, pedig nagyon illik egymáshoz a két íz. Sőt mi több, egy nagyon finom desszertet is készíthetünk belőle.

Hozzávalók:

  • 30 g búzaliszt
  • 30 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 30 g narancslé
  • 30 g holland kakaópor
  • 250 g kristálycukor
  • 85 ml víz
  • 8 db tojássárgája
  • 350 g tejszínhab
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 g szárított levendula
  • Friss eper
  • Fehér csokoládé
  • Levendula

Elkészítés:
Először a kosarakat készítjük el. A margarint, a lisztet, a porcukrot, és a narancslevet habverővel simára keverjük, majd a kakaóport is csomómentesre keverjük benne. Zsírpapírra kerek, vékony lapokat kenünk a masszából. Ügyeljünk, hogy 1-2 mm-nél vastagabbak ne legyenek a lapok, mert különben szétfolyik a massza. Ezután sütőbe tesszük a lapokat, és pontosan 9 percig sütjük őket 175 fokon. Ha kisültek, késsel gyorsan felszedjük őket a zsírpapírról, és előre kiválasztott, előkészített formákra helyezzük őket, hogy ott hűljenek ki. Ezzel el is készültek a csokis kosarak.
A mousse készítése következik. A kristálycukorra annyi vizet engedünk, hogy a víz éppen ellepje, de ne álljon a cukor teteje felett! Ezt tegyük a gázra, és kezdjük forrásig melegíteni. Amíg a cukor fő, verjük fel a tejszínt kemény habbá, és tegyük hűtőbe, valamint egy másik edénybe készítsük elő a tojássárgáját. A csokoládét tegyük vízgőzre a szárított, konyhai mozsárban szétzúzott levendulával. Ha mindez megvan, és a cukorszörp is felforrt, akkor a tojássárgáját elkezdjük habosítani, s mikor már kissé habos, folyamatos habosítás mellett adjuk hozzá vékony sugárban a cukorszörpöt. Kihűlésig habosítjuk. Ha kihűlt, lassan belekeverjük a levendulás olvasztott csokoládét, majd kis adagokban a tejszínhabot. Tegyük hűtőbe a mousse-t 30 percre, majd tálaljuk.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Hozzávalók:

  • 30 g búzaliszt
  • 30 g vaj
  • 80 g porcukor
  • 30 g narancslé
  • 30 g holland kakaópor
  • 250 g kristálycukor
  • 85 ml víz
  • 8 db tojássárgája
  • 350 g tejszínhab
  • 200 g étcsokoládé
  • 4 g szárított levendula
  • Friss eper
  • Fehér csokoládé
  • Levendula

Elkészítés:
Először a kosarakat készítjük el. A margarint, a lisztet, a porcukrot, és a narancslevet habverővel simára keverjük, majd a kakaóport is csomómentesre keverjük benne. Zsírpapírra kerek, vékony lapokat kenünk a masszából. Ügyeljünk, hogy 1-2 mm-nél vastagabbak ne legyenek a lapok, mert különben szétfolyik a massza. Ezután sütőbe tesszük a lapokat, és pontosan 9 percig sütjük őket 175 fokon. Ha kisültek, késsel gyorsan felszedjük őket a zsírpapírról, és előre kiválasztott, előkészített formákra helyezzük őket, hogy ott hűljenek ki. Ezzel el is készültek a csokis kosarak.
A mousse készítése következik. A kristálycukorra annyi vizet engedünk, hogy a víz éppen ellepje, de ne álljon a cukor teteje felett! Ezt tegyük a gázra, és kezdjük forrásig melegíteni. Amíg a cukor fő, verjük fel a tejszínt kemény habbá, és tegyük hűtőbe, valamint egy másik edénybe készítsük elő a tojássárgáját. A csokoládét tegyük vízgőzre a szárított, konyhai mozsárban szétzúzott levendulával. Ha mindez megvan, és a cukorszörp is felforrt, akkor a tojássárgáját elkezdjük habosítani, s mikor már kissé habos, folyamatos habosítás mellett adjuk hozzá vékony sugárban a cukorszörpöt. Kihűlésig habosítjuk. Ha kihűlt, lassan belekeverjük a levendulás olvasztott csokoládét, majd kis adagokban a tejszínhabot. Tegyük hűtőbe a mousse-t 30 percre, majd tálaljuk.

Oldalak

Recept
Utazás
Továbbra is meglehetősen szeszélyesen alakul a decemberi időjárás. Szerdára 11 vármegyére adtak ki figyelmeztetést: az autósok kiváltképp sokat fognak bosszankodni amiatt, ami most következik.
Lifestyle
A Kos számára 2026 egy igazi áttörésekkel teli év lesz, amikor a kitartás, a bátorság és a magabiztosság olyan kapukat nyit meg, amelyek eddig elérhetetlennek tűntek.
Christmas
Katalin hercegné karácsonyfaválasztása mögött zseniális logika rejlik: Vilmos herceg felesége nem véletlenül tartja ezt a szokást már hosszú idő óta.
Christmas
Idén is megjelentek azok a karácsonyfadíszek, amelyek mellett egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni – de nem a szépségük miatt. Mutatjuk, melyek azok, amiket jobb messziről elkerülni.
Home&Design
Évről évre változik, mi számít stílusosnak az otthonokban, de van öt trend, amelyet 2026-ra végleg elenged a lakberendezési világ. Mutatjuk, melyek azok, amelyekre már nem érdemes költeni.
Sztárok
Katalin hercegné karácsonyi koncertjén természetesen jelen volt Vilmos herceg, valamint három közös gyermekük is, a bájos família láttán pedig a népszerű testbeszéd-szakértő szokatlan dologra lett...